Чийзкейк без глутен и без захар

Безглутенов чийзкейк с рикота и дъх на лимон

Чийзкейк без захар, невероятно вкусен и ароматен.

Безглутенов чийзкейк

За синът ми, който го чака от доста време, е „попадение в десятката”.

Наистина от доста време се каня да направя първия си опит за чийзкейк въобще, тъй като ми се струваше много сложно и трудоемко.

В крайна сметка се престраших и реших, че като е гарга, да е рошава.
За мен това значи да е безглутенов, по възможност не особено труден за изпълнение и с малко съставки.

Така, в крайна сметка се получи перфектният за семейството ми вкус, като времето за приготвяне беше по-малко от това да го опиша тук 🙂 .

Тези, които са на безглутенов режим знаят, че с безглутеновите брашна не винаги е като с пшеничните. Аз поне съм имала много неуспешни опити, а някои от тях и пълен провал.
Но…не и този път!

Ето и нужните ви продукти:

За подложката (блата):
200г безглутеново брашно микс. Аз ползвах това на Doves Farm.

безглутеново брашно
1/3 чаша масло
1 яйце
ванилия
1-2 с.л. студена вода

За крема:
500г Рикота
2 яйца (мисля, че и с три ще е добре)
3 с.л. стевия с еритритол на кристали


няколко капки есенция лимон за сладкиши
ванилия

Аз го направих така:
Пресях брашното в голяма купа. Добавих маслото и ванилията и с вилица започнах интензивно да разбърквам и размесвам докато маслото равномерно се смеси с брашното.
Ако правите това на ръка, му се казва да стане на трохи.

След това направих кладенче в центъра и директо чукнах яйцето.
Ако желаете, може да го разбиете предварително.
Следва отново интензивно размесване с вилица до гъста смес.

Сега идва ред на водата. Трябва да я добавяте много внимателно, лъжица по лъжица, като след всяка лъжица размесвате много добре.

Трябва да се получи много меко тесто, което обаче да ви позволи да го размесвате на ръка. Размесете няколко пъти.

Чела съм, че се оставя в хладилник да стегне, но аз не го направих поради липса на време.

Взех форма за торта с падащ борд и разстлах много внимателно тестото с пръсти по дъното и стените на съда.

Сложих да се пече във фурна с вентилатор на 200 градуса за 10 минути и после на 180 градуса до полуготовност. Това е момента, когато тестото се е втвърдило, но не е съмсем готово.

Докато тестото се печеше приготвих крема.
За целта разбих с миксер рикотата за минута-две. Добавих стевията и разбих докато кристалчетата се разтопят. Опитвайте за сладост, защото ако прекалите със стевията остава един горчив привкус.
Добавих яйцата, ванилията и няколко капки есенция лимон и разбих докато сместа стана пухкава.

Извадих подложката за кейка от фурната и сипах в нея яйчената смест. Загладих и сложих да се пече отново.

Пекох около 40 минути – 20 минути на 180 градуса с вентилатор, после на 160 градуса още толкова.

Тъй като всяка фурна е различна следете кейка, а после времето.

Оставете да се охлади и се насладете на творението си!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *