Веган бургер от Джейми Оливър
С възможност да бъде без глутен.
веган бургер
без глутен
За 4 бургера са ви нужни следните продукти:
1 кен (400г) нахут
1 кен (340г) сладка царевица
½ връзка пресен кориандър или магданоз
½ чаена лъжичка червен пипер
½ чаена лъжичка смлян кориандър
½ чаена лъжичка смлян кимион
1 лимон
3 супени лъжици брашно, плюс допълнително за овалване
рапично олио
Допълнително още:
1 малка маруля или листа пресен спанак
2 големи зрели домати
доматен кетчуп, или качествен от магазина
4 пълнозърнести питки за бургери, или безглутенови при безглутенов режим на хранене.
Подсушете нахута и царевицата и ги сложете в кухненски робот или чопър. Блендирайте няколко пъти и добавете листата от кориандър, като добавите половината листа и всички стъбла в робота. Блендирайте отново.
Добавете подправките, брашното и щипката морска сол, фино настържете лимоновата кора, след това пулсирайте докато се смесят съставките, но оставете сместа да не е съвсем гладка.
На набрашнена повърхност оформете 4 еднакви бургера, с дебелина около 2 cm. Поставете в хладилника за 30 минути да се втвърдят.
Затоплете масло в голям тиган на средна топлина, добавете бургерите и гответе за 10 минути, или до златисто.
В същото време измийте и изсушете четири хубави листа от маруля, а след това фино нарежете доматите на резени.
Изстискайте голямо количество кетчуп върху основата на всяка питка (препечете ги, ако желаете), след това сложете бургерите. Сложете няколко парчета домат, листа от маруля, няколко листа от кориандър и накрая другата половинка на питката.
Сервирайте със свежа зелена салата.
Рецептата е превод от https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/the-best-vegan-burger/
Снимка: Free stock photos
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!