Гъбена чорба с леща и ечемик

Гъбена чорба с леща и ечемик

Според традициите, на 4-ти декември почитаме св. Варвара, покровителка на болните деца. Наричали я още Баба Шарка.

Гъбена чорба с леша и ечемик

На този ден на трапезата трябва да присъства вариво – боб или леща, както и “къпани” питки. И тъй като, както вече съм споменавала, не съм добра с питките, то ще ви предложа ястие с леща, но малко по-различно.

Трябват ви следните продукти:

3 големи моркова
2 стъбла целина
1 средно голяма глава лук
4 скилидки чесън, накълцани
¾ чаша перлен ечемик
¼ чаша кафява или зелена леща
450г горски гъби, или каквито решите
6-7 чаши вода
3 с.л.зехтин
2 дафинови листа
1 ч.л. мащерка
сол на вкус, прясно смлян черен пипер

Нарежете зеленчуците и ги пуснете във врящата вода. Добавете лещата, ечемика и сол на вкус. Когато заври, намалете котлона и оставете на бавен огън докато се сготви лещата и се разпукат зърната на ечемика.
Добавете зехтина, дафиновия лист и мащерката 5 минути преди да свалите ястието от котлона.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Насладете се на празника и горещата чорба ?.

Идеята за вкусната празнична чорбичка е взета от www.hummusapien.com.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *