Диетично дневно меню

Диетично дневно меню, лятно

Меню без глутен, подходящо за хора с диабет и инсулинова резистентност, както и на режим без млечни с изключение на кисело мляко. Основните ястия са съобразени с диета Зоната.

диетично меню

 

Закуска, 3 блока в Зоната

Соден хляб с брашно от просо и червена леща, 50г

Пиратска шунка от пилешки гърди, 90г

Домат и маслини зад кадър

 

Обяд, 3 блока в Зоната:

Лятна манджа

Дебела филийка хляб с брашно от просо и червена леща

Протеинов шейк от 1с.л. грахов протеин, сироп от малини със стевия, вода.

 

Следобедна закуска:

3 сливи

2с.л. фъстъчено масло

 

Вечерятa ще бъде пилешко филе със салата, 3ПМВ

250г домати

Краставици

4с.л. царевица (100г)

1ч.л. зехтин

90г пилешко филе, което ще овкуся с кажунска подправка и ще пекна на грил тиган с 1ч.л. мазнина.

Мазнините са удвоени, защото не желая да отслабвам.

 

Рецептата за лятната манджа

1 голяма печена чушка, 100-120г домати, ¼ глава лук (30г), 1ч.л. мазнина, 2 яйца.

Надробявам зеленчуците на дребно. Първо задушавам лука, после чушките, накрая доматите. Когато поизври водата чуквам яйцата, посолявам и готвя докато яйцата са готови.

Всичко за около 5 минути.

За  да сте в Зоната от 3 блока, добавете още 2 белтъка или 50г извара, както и 40г хляб.

 

Соден хляб с брашно от червена леща  

Без глутен, без мая, високопротеинов. Подходящ за хора с диабет или инсулинова резистентност, с целиакия, както и за такива с проблем с млечните с изключение на кисело мляко.

 

Нужни продукти:

1 яйце, чаена чаша кисело мляко, 2с.л. мазнина, сода, сол, смляно семе от черен кимион, брашно от червена леща около 3 пълни с.л., брашно от просо слагам докато стане консистенция малко по-гъста от кексово тесто.

Разбърквам продуктите добре, сипвам в тясна правоъгълна форма за кекс и пека на 180 градуса до готовност.

 

Бележки:

  • Брашно от червена леща купувам от Турция, може да се замени с брашно от нахут.
  • Брашно от просо може да се замени с друго безглутеново, най-добре става с оризово брашно.
  • Тук идеята ми беше да ползвам по-високопротеинови брашна за да може да намалявам протеина, когато имам постни манджички.

 

Бон апети!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *