Зонова кавърма

Без глутен, 18БПМ+9В според диета Зоната, без млечни продукти, подходяща за хора с Инсулинова резистентност и Диабет тип 2 (без прием на инсулин).

кавърма

Всеки, който помни кръчмите в Стария Пловдив по време на соца, със сигурност си спомня и емблематичните ястия в тях.

„Чучура”, „Алафрангите”, „Тракийски стан”, „Пълдин”, кръчма „Пловдив”…  и техните Староградска гозба, дроб сарма, език в масло, кавърма в омлет и още, и още…

Исках да направя прочутата Староградска гозба, но нямам идея как се приготвя. Та затова се спрях на кавърма, без омлет.

Сметнах, че ще бъде с прилични калории и вкусът  ще ни накара да си спомним времената, когато обикаляхме кръчмите с безгрижие и 5 лева в джоба.

Рецептата не е нищо особено, но пък спомените цена нямат.

Ето моето виждане за една кавърма, без претенции за автентичност:

Продукти за 6 порции или 18ПМ+9В:
500г свинско месо от бут
500г гъби
400г (1 кен) домати на кубчета
700г лук
40г морков
1 с.л. (15г) брашно за сгъстяване
2 с.л. олио
Сол, дафинов лист, няколко зърна бахар, черен пипер на зърна.

Месото нарязах на хапки, гъбите бяха малки и ги нарязах на две и на четири части, лука на полумесеци, моркова на кубчета, доматите намачках.

Задуших месото в олиото докато се позачерви, добавих гъбите и оставих да им изври водата. Сложих и доматите, моркова, позадуших всичко с тях, добавих вода да покрие месото и готвих до полуготовност на месото.

После добавих лука и подправките, готвих до готовност и след това разпределих в 6 гювечета.

Все си мисля, че и едно време е било така – поръчваш, слагат ти ястието в гювече, 5 минути в микровелето и готово. 🙂

Та така ще направя и аз.

Добър апетит!

Бележки:

  • Едно гювече е 3БПМ и 1,5В. Балансирайте с блок и половина въглехидрат по избор. Това може да е филийка и половина хляб Вита, 60г сварен нахут, блок и половина плод и т.н.
  • Брашното ми е безглутеново, но вие ползвайте брашно по избор – типово, от лимец, от нахут…
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *