Зонова кавърма
Без глутен, 18БПМ+9В според диета Зоната, без млечни продукти, подходяща за хора с Инсулинова резистентност и Диабет тип 2 (без прием на инсулин).
кавърма
без глутен
диета Зоната
Всеки, който помни кръчмите в Стария Пловдив по време на соца, със сигурност си спомня и емблематичните ястия в тях.
„Чучура”, „Алафрангите”, „Тракийски стан”, „Пълдин”, кръчма „Пловдив”… и техните Староградска гозба, дроб сарма, език в масло, кавърма в омлет и още, и още…
Исках да направя прочутата Староградска гозба, но нямам идея как се приготвя. Та затова се спрях на кавърма, без омлет.
Сметнах, че ще бъде с прилични калории и вкусът ще ни накара да си спомним времената, когато обикаляхме кръчмите с безгрижие и 5 лева в джоба.
Рецептата не е нищо особено, но пък спомените цена нямат.
Ето моето виждане за една кавърма, без претенции за автентичност:
Продукти за 6 порции или 18ПМ+9В:
500г свинско месо от бут
500г гъби
400г (1 кен) домати на кубчета
700г лук
40г морков
1 с.л. (15г) брашно за сгъстяване
2 с.л. олио
Сол, дафинов лист, няколко зърна бахар, черен пипер на зърна.
Месото нарязах на хапки, гъбите бяха малки и ги нарязах на две и на четири части, лука на полумесеци, моркова на кубчета, доматите намачках.
Задуших месото в олиото докато се позачерви, добавих гъбите и оставих да им изври водата. Сложих и доматите, моркова, позадуших всичко с тях, добавих вода да покрие месото и готвих до полуготовност на месото.
После добавих лука и подправките, готвих до готовност и след това разпределих в 6 гювечета.
Все си мисля, че и едно време е било така – поръчваш, слагат ти ястието в гювече, 5 минути в микровелето и готово. 🙂
Та така ще направя и аз.
Добър апетит!
Бележки:
- Едно гювече е 3БПМ и 1,5В. Балансирайте с блок и половина въглехидрат по избор. Това може да е филийка и половина хляб Вита, 60г сварен нахут, блок и половина плод и т.н.
- Брашното ми е безглутеново, но вие ползвайте брашно по избор – типово, от лимец, от нахут…
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!