Кюфтенца с грах
Без глутен, 10 блока в Зоната (10ПМВ). 90г въглехидрати в цялото ястия, 18г въглехидрат на порция.
кюфтенца с грах
без глутен
3 блока в зоната
Нужни продукти:
400г кайма смес (10П)
540г грах (6В), в случая е замразен с марката на Кауфланд, 90г за 1В.
130г моркови (1В)
170г домати на кубчета, консерва (0,75В)
¼ глава лук, 40г, (0,25В)
2с.л. брашно в моя случай Безглутенов микс за всякакви цели (22г, 2В)
1с.л. мазнина (9М, другата,че и в повече от каймата).
Овкусих каймата с подправки – черен пипер, домашна чубрица, червен пипер на флейс и много малко риган. От нея направих 20 кюфтенца, всяко по 20г. 2 кюфтенца са 1П.
Нарязах морковите и лука на кубчета.
В тиган без мазнина запекох кюфтенцата от всички страни почти до готовност.
Вадя кюфтенцата, добавям мазнината и задушавам лука с морковите в нея, за около 3-4 минути.
Добавям граха, сол и литър вода. 10-ина минути след завиране добавям и кюфтенцата и варя до готовност на граха. Наложи се да доливам водичка за да не стане гъсто яденето, все пак е яхнийка.
Разбивам брашното в малко водичка и го слагам в ястието като бъркам да не стане на бучки. Бързо се сгъстява.
Давам му 2-3 минути и го махам от котлона.
Върви много с магданоз, но децата го недюлюбват…те всъщност хич не обичат подправки и както сте забелязали такива ползвам пестеливо и скрито 🙂 .
При сервиране в чинията слагам 180г отцедени зеленчуци (приемам за 2 блока въглехидрати), добавям чорбичка по желание и 8 кюфтенца за 4П или 6 кюфтенца за 3П.
Добавям 40г хляб за 4 блока и 20г хляб за 3 блока.
Това е.
Бон апети!
Безглутеново брашно за всякакви цели може да поръчате от тук: https://www.vegadietshop.com/hrani/bezglutenovi-brashna/doves-farm-white-flour-universal
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!