Лупин протеинови палачинки

Лупин протеинови палачинки

Представям ви една високопротеинова, безглутенова закуска в четири варианта – два за любителите на солените закуски и два за любителите на сладкото. Или както се казва – за всекиго по нещо 🙂  .

Подходящи са за хора с диабет, инсулинова резистентност, за спортуващи, за отслабване, при нисковъглехидратно хранене, подходяща за вегани (с растително мляко) и вегетарианци и с малко донагласяне за хранене в Зоната (за това по-нататък).

Цялата смес съдържа около 31г Протеин, 12г Мазнини, и 27г Въглехидрати.

Лупин протеин

Био Лупин протеин на прах

протеинови палачинки

Основната рецепта е за палачинки, които спокойно могат да се ползват и като тортила питки. Ползвах лупин протеин. Отдавна съм му хвърлила око, но предвид многото разочарования от неовкусен растителен протеин дълго отлагах да му дам шанс 🙂  .

Лупина е от семейството на бобовите, близка е до нахута, но без неговия ммм…странен мирис и вкус.

Лупин протеинът е с почти 40г протеин и цели 35г фибри, има 7,9г мазнини и само 7,5г въглехидрати.

 

Първоначално ползвах рецептата на опаковката, но нищо не се получи и затова я донагласих и станаха…чу-дес-ни!

Няма мирис на странно (като други протеини 🙂 ) , не променя вкуса и ухаят много добре.

А сега и рецептата.

 

Нужни продукти за 5 броя палачинки с диаметър около 15-16 см:  

1 яйце  Лупин протеинови палачинки

½ ч.ч. прясно мляко (би трябвало да стане и с растително)

4с.л. Био Лупин протеин (около 50г)

2с.л. оризово брашно (може лимецово), около 25г.

Щипка сода или малко бакпулвер.

 

Разбих всичко първо с вилица, а после пасирах за секунди. Оставих за 2-3 минути да почине.

В тиган за палачинки сипвам от сместа по един непълен черпак, разстилам и пека от едната страна докато стане на дупчици, от содата. Огънят ми е умерен.

Обръщам и пека от другата страна.

Всичко стана за около 15 минути.

 

Следва гарниране по желание.

 

  1. Солени варианти, в моя случай:

-Крем сирене, пушена сьомга, краставичка, търпи копър, но се сетих късно 🙂  . Протенова палачинка с крем сирене и сьмга

-Котидж сирене, домати, босилек, зехтин.

Протеинова палачинка с Котидж, домати и босилек

 

  1. Сладки варианти:

-Hurmella – рожков крем с шоколад, малко сусамов тахан.

Протеинова палачинка с Hurmella и тахан

Hurmella - Рожков крем с шоколад

Hurmella – Рожков крем с шоколад

 

-Скир с праскови, гарнирана с парченца кайсии (нямах праскови и ползвах кайсиите като най-близък вкус). Търпи натрошени какаови зърна, пак бавно стоплих  и я почнахме без тях 🙂  .

Протеинова палачинка със Скир и праскови

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Има още много възможности за гарниране, въпрос на вкус и фантазия. По-важното в случая е, че закуската е високопротеинова, полезна, засищаща и вкусна. Да, наистина беше вкусна. Даже дребното не позна, че е БИО 🙂 🙂 🙂 .

 

Бон апети!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *