Мусака с карфиол и чушки

Мусака с карфиол и чушки

Без глутен, 20ПМ+10В в Зоната, подходящо за хора с диабет, ИР, при нисковъглехидратно хранене, за хора с целиакия, в режими за отслабване, фитнес режими.

мусака с карфиол и чушки

На рецептата попаднах в списание “Billa Кулинариум” и с малки изменения идеално се вписа в режими за отслабване 🙂 .

 

Нужни са ви следните продукти:

600г кайма (15П)

800г карфиол, толкова дойде глава карфиол, (2,7В)

2 големи червени чушки (1В, ≈200г)

1 глава лук, ≈120-130г (1В)

2 моркова, 130г (1В)

280г домати консерва (1,3В, по етикет)

4-6ч.л. зехтин (12-18М, другите от каймата)

Скилидка чесън, сол, черен пипер

 

За заливката:

3 яйца (3П)

1 кофичка кисело мляко 2%, 400г (2ПВ)

1с.л. брашно, в случая без глутен, 12-14г (1В)

 

Каймата разбивам с намачканите домати до хомогенност. 

Карфиола накъсвам на розички и бланширам за 2-3 минути, после отцеждам и обливам със студена вода.

Нарязвам чушките, моркова и лука на кубчета, чесъна наситнявам.

Задушавам зеленчуците, без карфиола, в мазнината да поомекнат.

Добавям каймата и задушавам, бъркайки непрекъснато докато стане на трохи и побелее.

Подправям със сол и пипер.

Добавям карфиола и 1кафена чашка вода и разбърквам.

Прехвърлям всичко в подходяща тавичка и пека във фурна на 200 градуса около 20-25 минути, да поизври водичката.

Вадя от фурната, заливам със заливката и връщам да се допече, вече докато хване приятен загар, както се казва 🙂 .

 

Как разделям порциите: 

Разрязвам мусаката на две, после всяка половина на 5 части. Общо се получават 10 парчета, всяко по 2 блока.

2 парчета са 4 блока (4ПМ+2В), парче и половина са 3 блока (3ПМ+1,5В).

Допълвам блоковете съответно с 40г хляб (2В) и 30г хляб (1,5В).

 

Бон апети!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *