Протеинов зеленчуков хляб

Протеинов хляб със сушени зеленчуци

Протеинов зеленчуков хлябХлябът е без глутен, без мая, с опция да бъде без млечни продукти, високопротеинов, с малко въглехидрати.

протеинов хляб

Може да се ползва от хора с диабет или преддиабет (инсулинова резистентност), а високото съдържание на белтък го прави подходящо допълнение към постни ястия, за вдигане на протеина при вегетарианско хранене.

Добър е за ползване във фитнес режими и режими за отслабване.

  • Една филийка хляб (приготвен с кефир) съдържа цели 8.7г Протеин, Мазнините са 1.7г, Въглехидрати 7.5г, Калории 73.
  • Една филийка хляб , без млечни, съдържа 7.6г Протеин, Мазнини 1.5г, Въглехидрати 6г, Калории 58.
  • Тези, които се хранят по Зоната и смятат и растителния белтък, една филийка хляб с кефир е почти балансирана – 1ПМВ, 1 филийка хляб без млечни е 1ПМ+0.66В.

 

Преди време бяхме на изложение в Турция, където попаднах на една фирма с чудесни продукти. От тях си купих различни видове брашна – високопротеинови, които или не се срещат тук, или са доста скъпи. Техните са много фино смлени, което ги прави идеални за ползване в печива.Брашно от бял боб

Тук ползвам брашно от бял боб. Важното при приготвяне на печива и палачинки с бобови брашна е, че тестото трябва да се остави да почива известно време преди печене.

Това е така, защото са направени от сурови продукти и е нужно време да се „накиснат” за да може да се усвоят добре, а и да не създават чревен дискомфорт после 🙂 . Сложих снимка на брашното за всеки, който има пътуване до нашата съседка и реши да експериментира. Между другото, там се срещат такива брашна и на други марки.

Като друга особеност отчитам и ароматът на бобовите брашна, който не на всеки се харесва 🙂 . Та това беше и причината да сложа подправки и сушени зеленчуци. И да, получи се мнооого добре и при печенето ухеше  чудесно. 🙂

Да минем и към рецептата.

 

За 12 филийки хляб са ви нужни следните продукти:

2 яйца, на стайна температура

400г кефир (не 400мл), на стайна температура. За да бъде без млечни заменете кефира с ядково мляко.

60г грахов протеин, чист

140г брашно от бял боб (може от червена леща, от нахут)

сол, риган, сушени зеленчуци, при мен готов микс за супа – сушен лук, моркови, чушки, целина…

1 пакет бакпулвер

 

Разбийте яйцата и кефира, добавете първо протеина, разбийте добре, после и брашното и отново разбъркайте добре до хомогенност.

Сложете малко сол, сушените зеленчуци и оставете за 10-ина минути да почине.

Добавете бакпулвера, разбъркайте добре и оставете за още няколко минути да се активира набухвателя.

Разстелете сместа на тънък слой върху хартия за печене и загладете отгоре.

Печете на 250 градуса, по средата на фурната, до готовност. Става бързо.

Време не давам защото зависи от фурната.

За тази смес ползвах тавата на самата фурна – размери около 40х43см.

 

Бон апети!

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *