Хляб с брашно от тиквено семе

Хляб с брашно от тиквено семе

Без глутен, нисковъглехидратен, подходящ за хора с диабет, ИР, за хранене в Зоната.

100г готов хляб съдържа 13,6г протеини, 6,7г мазнини, 29,5г въглехидрати и 233,3 ккал.

30г хляб е 1БВМ+0,5БП при хранене в Зоната, като съм отчела и протеина в тиквеното брашно.

хляб с брашно от тиквено семе

 

За тези две симпатични хлебчета с общо тегло 450г са ви нужни следните продукти:

1 яйце

200г кефир

1с.л. олио (или друг вид мазнина)

1ч.л. (мерителна) сол

1ч.л. (мерителна) захар, за храна на дрождите в маята

1ч.л. (мерителна ) хуск

80г брашно от тиквено семе на „Балчо”

130г брашно с набухвател Doves farm

1ч.л. (мерителна) суха мая за хляб

 

Оставям яйцето на стайна температура, затоплям кефира до телесна температура. 

Разбивам добре яйцето, кефира, солта и захарта.

Добавям брашното от тиквено семе и хуска, разбивам добре и изчаквам около минута-две. За това време брашнот и хуска поемат от течностт и тестото става по-гъсто.

Едва тогава добавям и брашното с набухвател и отново разбърквам добре. Получава се тесто, което много леко лепне, но може да се оформя с лъжица.

Разделих тестото на две като всяка половинка сложих в малка правоъгълна форма като ползвам хартия за печене да не залепва. Може да се сложи и в една форма.

Покривам всяка формичка с домакинско фолио за свежо съхранение (стреч фолио) и слагам във фурната на 50 градуса да втаса.

За около 30-40 минути тестото почти удвои обема си. Тогава махам фолиото и увеличавам фурната на 220 градуса. Пекох около 15 минути и после намалих на 200 градуса, че ми се стори, че е малко силничка температурата.

Пека до готовност.

И точно тук не мога да кажа колко време е нужно. Просто следя да се изпече добре, на пипане да е с твърда коричка, на вид по-препечен…Обещавам другия път да следя с хронометър 🙂 .

След като извадих от фурната сложих върху решетка да се охлади.

 

Бон апети!

 

Бележки:

  • След като хлябът се охлади се получи 445г, приемам 450г.
  • 100г готов хляб съдържа 13,6г протеини, 6,7г мазнини, 29,5г въглехидрати и 233,3 ккал.
  • 30г хляб е 1БВМ+0,5БП при хранене в Зоната, като съм отчела и протеина в тиквеното брашно ( а той е цели 56г, които смятам, че не са за пренебрегване).
  • За един блок в Зоната (1БПМВ) е нужно да се добави 0,5БП за баланс. Това може да е 20г сирене, 30г извара, 1 белтък, 20г шунка и т.н.
  • Лъжичката ми е мерителна и ако ще ползвате обикновена чаена лъжичка тя трябва да е равна, не с връх.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *