Протеинови оризови питки и 10 идеи за ястия в Зоната с тях
Питките са без глутен и без млечни продукти.
протеинови оризови питки
без глутен
без млечни
диета Зоната
нисковъглехидратно
Една питка е един протеинов блок и два въглехидратни според диета Зоната (1П+2В). Това ги прави идеалното допълнение към зеленчукови супи, зеленчукови яхнии, салати.
Получиха се много, много вкусни и по нищо не се отличват от питките с пшенично брашно. Добавих малко семена черен кимион, тъй като дават много хубав вкус на печивата. Ако нямате, може да ги пропуснете.
Давам продукти за 3 питки, но вие спокойно може да удвоите или утроите продуктите:
1 яйце
30г бадемов протеин, може да сложите 16г чист грахов протеин изолат
80г оризово брашно
Сол, непълна ч.л. бакпулвер, малко семена черен кимион за вкус
Вода до гъсто кексово тесто, другия път ще меря точно.
Смесвам сухите продукти.
Разбивам яйцето, към него слагам сухите продукти и почвам да добавям вода, докато се получи гъсто кексово тесто. Такова, че да не се разтича, но и да запазва формата си.
Оформям три питки с лъжица и слагам в тавичка върху хартия за печене.
Пека в предварително загрята фурна на 250 градуса за 10-ина минути. Следете за готовност, тъй като всяка фурна е различна. Питките бяха тънички и се изпекоха бързо.
Трите питки са 3П+6В, което прави по 1П+2В на питка.
10 идеи как да ползвате питките
* Зелена салата, краставици, 50г царевица, 2 яйца, 1ч.л. мазнина, 1 питка.
* Салата зеле, 50г морков, 25г царевица, дресинг от кисело мляко с чесън, 5-6 малки маслинки. Плюс 2 яйца за протеин и 1 питка.
* Салата от 250г домати, краставици, 1ч.л. зехтин, 40г шунка, 40г сирене. Хапнете с една питка.
* Салата с ягоди и синьо сирене: салата Айсберг, рукола, 140г ягоди, 60г синьо сирене, малинов оцет, 1ч.л. зехтин. Хапнете с една питка. Може ябълков оцет, ако нямате малинов. Вместо ягоди може да сложите ½ портокал или грейпфрут, накъсан на хапки, с ½ круша също става чудесно.
* Овчарска салата: 120г домати, краставици, 1 печена чушка (70г), малко мариновани гъби, стрък пресен лук, 1ч.л. зехтин. Отгоре настържете 40г сирене и гарнирайте с 1 варено яйце, нарязано на четвъртинки. Хапнете с една питка.
* Чушки с извара: 240г пресни чушки и 100г извара с 2ч.л. мазнина (удвоени заради изварата). Хапнете с една питка.
* Миш-маш от 240г чушки и 2 яйца в 1ч.л. мазнина. Хапнете с една питка.
* Миш-маш от 120г чушки, 120г домати в 1ч.л. мазнина, 2 яйца (или 1 яйце+2 белтъка). Хапнете с една питка.
* Спанак с яйца: 100-120г спанак, 2 яйца, 1ч.л. мазнина. Хапнете с една питка и добавете 1В плод за десерт.
* Гювеч, 2 порции: 160г кайма, 120г тиквички, 120г чушки, 120г домати, 100г патладжани, 30г лук, 2ч.л. зехтин. От каймата оформете 8 кюфтенца и запечете на тиган без мазнина. Махнете от тигана и пак там задушете нарязаните зеленчуци. Гответе до готовност и разделете на две порции. Върху всяка порция зеленчуци добавете по 4 кюфтенца. Всяка порция хапнете с една питка.
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!