Хумус

8 вида хумус – по повод и без повод

Знаете ли, че 13 май е международния ден на хумуса?  Е, вече знаете.

вида хумус

Инициативата за това стартира през 2011г. в Израел и бързо се разпространява по света.

Първата рецепта за хумус е документирана през 13 век в Египет.

Хумусът е паста от нахут и сусамов тахан, овкусена с чесън, зехтин и лимонов сок. Изключително популярно ястие в страните от Близкия изток, а и у нас.

Към основната рецепта за хумус могат да бъдат добавяни различни други зеленчуци и подправки, като така ястието придобива различен вкус всеки път.

Интернет  изобилства от рецепти за хумус във всякакви варианти, но вижте рецептите, които селектирах за вас.

Основна рецепта за хумус
2 кена нахут (800г)
¼ ч.ч. тахан
3 с.л. лимонов сок
2 скилидки чесън
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин

Всичко се слага в блендер или чопър и се смила до хомогенна паста .

Гарнитури, които може да пробвате към него – домати, краставици, селъри, гъби в масло и естествено сухари, крекери, че и начос. Това са изпробваните от нас и приятели.

Ако искате други вкусове пробвайте следните комбинации:

Хумус с червено цвекло 

Към основната рецепта добавете ½ ч.ч. сварено цвекло, нарязано на кубчета и копър на вкус.
Може да гарнирате с козе сирене и печени лешници.

 

 

 

Хумус с печени чушки

 Хумус с тиква

2 ч.ч. нахут
1 ч.ч. печени чушки, нарязани на дребно
2 с.л. тахан
1 с.л. зехтин
3 с.л. лимонов сок
Кимион, лук на прах, чесън на прах, сол, кайенски пипер, всичко на вкус.
Блендирайте всички съставки до консистенция на пюре.

Хумус, по скоро зеленчукова паста, с печени червени чушки
1 буркан печени червени чушки, отцедени и нарязани
1ч.л. червен пипер
1/3 ч.ч. сготвена леща
Блендирайте всичко до гладка смес и гарнирайте с натрошено сирене.

Хумус с черен боб 

хумус с черен боб
1 кен (400г) черен боб
3 с.л. тахан
½ ч.л. кимион
½ ч.л. червен пипер на флейкс
50 мл зехтин
сол, пипер на вкус
½ ч.ч. натрошено сирене за гарниране.

Хумус със спанак и грах

Хумус със спанак
1 кен грах или ½ кен нахут+1/2 кен грах
1 голяма шепа спанак
сока на 1 лимон
½ ч.л. лук на прах
1 голяма скилидка чесън
1 резен авокадо
2 с.л. тахан
Сол и пипер на вкус.
Начин на приготвяне – същият.

Хумус с тиква


200г сварена тиква
1 ч.ч.нахут
3 с.л. тахан
3 ч.л. лимонов сок
3 ч.л. от водата от нахута
сол, черен пипер, червен пипер, куркума на вкус.
Блендирайте до гладка смес и сервирайте, поръсено с печено тиквено семе или други семена и билки по желание.

Сладък хумус с печена тиква и канела
3/4 ч.ч. тиквено пюре
2 с.л. олио по желание
2 с.л. кленов сироп
1 ½ ч.л. канела
¼ ч.л. индийско орехче
Сложете всички съставки в блендер или чопър и блендирайте до гладка смес.
Мисля си, че ще си пасва идеално с миризливо сирене – колкото по- миризливо, толкова по-добре.

От мен толкова 🙂

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *