Апарат TANITA

TANITA  е японска компания, световен лидер в мониторинга на здравето и в производството и продажбите на апарати за анализ на състава на тялото. Технологията за биоелектрически анализ на импеданса на Tanita (BIA) е най-широко валидирана на пазара днес и се счита за златен стандарт в технологията на BIA.

 

Как работи TANITA?

Посредством патентовани TANITA пластини, при стъпването върху апарата през тялото протича слаб и напълно безопасен електрически сигнал. Сигналът лесно преминава през течността в мускулите и органите на тялото, но среща съпротивление при преминаването през телесните мазнини, тъй като те съдържат много малко вода.Това съпротивление са нарича Импеданс. За определяне състава на тялото този Импеданс се въвежда в математически формули, получени  в резултат на редица медицински изследвания.

 

Измервани показатели с Tanita:

 • Тегло
 • Процентно съдържание на мазнини в тялото
 • Процентно съдържание на вода в тялото
 • Индекс Телесна маса (ИТМ)
 • Мускулна маса
 • Сегментно определяне на мускулната маса
 • Базов метаболизъм
 • Костна маса
 • Висцерални мазнини
 • Метаболитна възраст
 • Физически рейтинг

 

Какво означават всички тези показатели?

 

Процентно съдържание на мазнини в тялото – количеството мазнини в организма спрямо общото тегло.

Доказано е, че намаляването на излишните мазнини в организма намалява риска от възникване на редица заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и др.

Резултатите се измерват в проценти и могат да бъдат:

(-) – Недостатъчно мазнини – повишен риск от заболявания.

(0) – Нормално съдържание на мазнини – съдържанието е в норма спрямо нормалните граници за вашата възраст и пол.

(+) – Излишък от мазнини – резултатите са над нормалните граници за вашата възраст и пол, възможни са заболявания.

(++) – резултатите са значително над нормалните, повишен риск от редица заболявания.

 

Процентно съдържание на вода в тялото – количеството вода във вашето тяло, изразено в проценти.

Поддържането на нормално количество вода в организма обезпечава нормалното функциониране на всички органи и ситеми в тялото и намалява риска от възникване на здравословни проблеми.

 

Индекс Телесна Маса (ИТМ) – показва съотношението между килограми и височина. Това е показател, който служи за определяне на нормалното здравословно тегло при хора с различен ръст. Той може да покаже дали имате затлъстяване и в каква степен е или пък има недохранване и поднормено тегло.

 

Мускулна маса – позволява да се определи теглото на мускулите във вашето тяло. Мускулната маса включва теглото на скелетните мускули, гладката мускулатура (такива като сърдечния мускул и мускулите на храносмилателния апарат), както и съдържащата се в тях вода.

Мускулите играят важна роля, изпълнявайки функцията на основен потребител на енергия.  При увеличаване на мускулната маса се увеличава и потреблението на енергия, което подпомага по естествен начин да се намали излишното количество мазнини и телесното тегло.

 

Сегментно определяне на ускулната маса – апаратът измерва какво е теглото на мускулите в 5 сегмента от тялото ви: дясна ръка, лява ръка,  десен крак, ляв крак и торс.

 

Базов метаболизъм (основен обмен) – минималното количество енергия, необходимо на тялото в покой за извършване на нормална работа на организма, включвайки процесите на дишане, кръвообращение, работата на нервната система, черен дроб, бъбреци и т.н.

Около 70% от дневната нужда от енергия отива за обезпечаване на основния обмен. Основният обмен зависи от възрастта и от количеството мускулатура. При високи стойности на основният обмен се изразходва по-голямо количество енергия и по-леко се намалява съдържанието на мазнини в тялото и обратно.

 

Костна маса – позволява да се определи количеството костна тъкан в тялото. Костната тъкан е съдържанието на неорганичните вещества, влизащи в състава на костите (като калций или други неорганични вешества).

Редица изследвания са показали, че силата и степента на развитие на костната тъкан са в пряка зависимост със физическата активност и мускулната маса.

Внимание:

Указаните по-долу лица могат да получат различни стойности и са длъжни да използват получените резултати само в качеството им на справочна информация:

 • Възрастни хора
 • Жени по време и след менопауза
 • Лица на хормонална терапия.

Резултатите от измерването на костната маса не може да оцени твърдостта или порьозността на костите, както и да служи за определяне на риска от счупване. При наличие на такива проблеми се обърнете към специалист – медик.

 

Висцерални мазнини – мазнините, намиращи се в коремната област и обграждащи жизненоважни вътрешни органи, разположени в тази област. Поддържането на нормално количество висцерални мазнини може да намали риска от възникване на някои заболявания като сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, преддиабетно състояние и диабет тип 2.

Високи стойности на висцерални мазнини може да се наблюдава и при нормално тегло и/или ниски стойности на подкожни мазнини.

 

Метаболитна възраст – средната възраст, съответстваща на вашият метаболизъм. Ако вашата метаболитна възраст е по-голяма от физическата ви възраст, то трябва да намалите метаболитната възраст с подходяща диета и физическа активност.

Стойностите варират от 12 до 90.

 

Физически рейтинг – оценява телосложението, изхождайки от количеството мазнини и мускулна маса във вашето тяло. Даже при нормално тегло и добре изглеждащо на външен вид тяло може да има вътрешно омазняване, което да е причина за възникване на различни заболявания.

 

Необходими условия за точно измерване:

 • Минимум 2 часа след ставане от сън
 • Изпразнен пикочен мехур
 • Поне 3 часа след основно хранене
 • Да няма прием на алкохол
 • Да няма голямо физическо натоварване преди измерването.
 • Да се избягва измерване по време на менструация.

Внимание: Не е подходящо за хора с пейсмейкър.

Цени: 

 • Телесен анализ на тялото TANITA и разчитане на резултатите – 25лв. Не включва изработване на хранителен режим.
 • Вега тест + анализ на тялото TANITA- 70 лв.
 • Вега тест, Телесен анализ TANITA и консултация – 100 лв.