Безглутенов кекс със стафиди и орехи
Една класическа рецепта, през погледа на диетолог 🙂
Богат на протеин десерт, без глутен, без захар, 6 блока според диета Зоната (6ПМВ). Чудесна идея за нещо сладко за похапване между храненията. Става и за основна закуска, и за десерт след леко основно хранене.
Безглутенов кекс
без захар
диета зоната
диабет
десерт
Подходящ при режим без глутен, за хора с инсулинова резистентност, контролиран диабет, при режими за отслабване и фитнес режими.
Какво ви трябва
2 яйца
130г Скир
50г еритритол, по желание стевия
20г веган протеин, в случая вкус карамел
50г оризово брашно + 1/2 равна кафена лъжичка сода бикарбонат
25г стафиди
30г натрошени орехи
Как приготвих
Сложих стафидите да се киснат в топла вода с малко ликьор от фурми (може коняк, ром, уиски, може и без алкохол). Оставих за около 20-ина минути.
Разбих яйцата със Скира и еритритола.
Добавих протеина, брашното и содата и разбърках до хомогенна смес.
След това сложих отцедените стафиди и орехите и разбърках отново.
Сипах сместа в малка форма за кекс, като преди това идеята беше да пробвам един нов уред за печене на кексчета. Но като се сетих, че трябва да изчакам първо да се поизчисти от пушеци (новичък е още 😊 ) и се отказах 😊
Пекох на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 15-20 минути, до суха клечка.
- Целият кекс е 6 Зонови блока. Разделям на 12 парченца (на 6 са много дебели, знаете вече 😊 ).
- Две парченца кекс са един блок (1ПМВ)
Разпределение на продуктите по Зонови блокове
- Протеин – яйца 2П, Скир 2П, протеин на прах 2П
- Въглехидрати – брашно 4В, стафиди 2В
- Мазнини – орехи 10М, повече заради Скира и протеина
Бележки
- Оризовото брашно е 13г за блок въглехидрат, закръглям на 50г, иначе трябва да са 52г
- Стафидите са 12г за блок, закръглям на 25г, иначе трябва да са 24г.
- Приемам, че вследствие горните две закръгляния, всички сметки са точни 😊
- Протеина е на Fit & Shape, виж снимката.
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!