Торта с боровинки

Торта с боровинки

Без глутен, без захар, 12ПМВ според диета Зоната.

Една сочна и диетична домашна торта, подходяща да диабетици, при инсулинова резистентност (ИР), за хора на безглутенов режим, за такива в режим на отслабване, при фитнес диети.

торта с боровинки

Високопротеинов десерт в Зоната, подходящ за междинно хранене. С опция да бъде нисковъглехидратна, кето торта.

 

Необходими продукти

За блата:

3 яйца
150г бадемово мляко
60г еритритол+2с.л. течна стевия на вкус
1 пакет бакпулвер
ванилия
30г кококосово брашно
104г оризово брашно

 

За сиропиране:

150г бадемово мляко+1ч.л. мед+стевия на вкус

 

За крема:
520г Рикота

150мл бадемово мляко

1с.л. мед

105г заквасена сметана, 12% масленост

60г еритритол+стевия на вкус
ванилия

130г боровинки

1 пакет желатин

 

Начин на приготвяне


Разбивам добре всички продукти за блата.

Сипвам във форма за торта с падащ ринг, диаметър 22-23см и  слагам да се пече. Ползвам хартия за печене.

Пека на 170 градуса с вентилатор до готовност. т.е. до суха клечка.

Оставям добре да се охлади върху решетка.

 

През това време приготвям крема. Всички продукти за крема трябва да са на стайна температура!

Разбивам рикотата с бадемовото мляко и подсладителите докато еритритола се разтопи.

После добавям сметаната, меда и ванилията и разбърквам добре.

Прибавям боровинките. Ако са замразени, оставете ги да се размразят преди да ги добавите в крема.

Приготвям желатина според указанията на опаковката и с бъркане добавям към сместа.

 

Сироп: разбърквам бадемовото мляко с меда и добавям стевия на вкус, сложих 1с.л.

 

След като блата се охлади го разрязвам на два по-тънки блата.

Слагам първия блат във формата за торта, сиропирам с половината от сиропа, слагам половината крем и покривам с втория блат.

Сиропирам и него, покривам с останалия крем и слагам в хладилник да се охлади.

Получи се много сочна и доволно сладка торта 🙂 .

 

Бележки:

  • Цялата торта е 12 блока в Зоната. Ако разрежете на 12 парчета, всяко парче ще бъде по 1 блок в Зоната. Може да хапнете като междинно хранене, един или два блока.
  • Ако замените оризовото брашно с кокосово, тортата ще стане нисковъглехидратна, а ако замените и меда с еритритол или стевия – кето торта.
  • Разпределение на продуктите по блокове в Зоната:
  • Протеин – 3П яйца, 8П рикота, 1П желатин
  • Въглехидрати – 8В оризово брашно, 3В мед, 1В боровинки
  • Мазнини – 3М кокосово брашно, 8.4М сметана, 4.6М бадемово мляко – мазнините са повече заради желатина.

 

Бон апети!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *