Протеинов кекс с боровинки
Без глутен, без захар, 6 блока в Зоната, с опция да бъде нисковъглехидратен.
Високопротеинов десерт, подходящ за диабетици, за хора с инсулинова резистентност, при непоносимост към глутен или алергия към пшеница.
кекс с боровинки
диета зоната
без глутен
Нужни продукти:
2 яйца
130г Скир
50г еритритол+1с.л. течна стевия
65г безглутеново брашно с набухвател (виж бележките за замяна)
10г кокосово брашно
20г кокосово масло
1/3 мерителна лъжица (8г) протеин на прах
ванилия
80г боровинки
Начин на приготвяне:
Разбийте добре яйцата със Скира и еритритола.
Добавете стевията, ванилията, протеина и брашната и отново разбийте добре, до хомогенност.
Накрая добавете боровинките, разбъркайте и сипете сместа в подходяща формичка за кекс.
Печете на 200-220 градуса до готовност. Времето и градусите зависят от фурната.
Може да поръсите с еритритол на прах вместо пудра захар.
Бон апети!
Бележки:
- Ако разделите на 6 парчета всяко парче, прилично голямо, ще е 1 блок в Зоната. Това е междинна закуска при 5-кратно хранене. Две парчета са за междинно хапване при 4-кратно хранене.
- Моята междинна закуска беше от 2 блока, които сглобих така – разбърках 65г Скир с 1непълна ч.л. мед и гарнирах щедро парчето. Поръсих с 1с.л. тахан и мммм…..
- Ако ползвате друго брашно добавете малко сода за хляб или 1ч.л. бакпулвер.
- Заменете безглутеновото брашно с бадемово за да имате кето десерт.
- Протеина ми е с вкус лимонов чийзкейк, който не се отрази много на вкуса, може би съвсем леко, но приятно – https://www.vegadietshop.com/hrani/protein-foods/whey-pro-750g
- Късно се сетих, че мога да поръся с Био еритритол на прах: https://www.vegadietshop.com/hrani/podsladiteli-estestveni/bio-svqt-erytritol
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!