Запеканка с броколи и брюкселско зеле
Ястие без глутен, без яйца, с опция да бъде вегетарианско.
Подходящо за хора с диабет, инсулинова резистентност (ИР, преддиабет), при целиакия, нисковъглехидратно, високопротеиново. Идеално в режими за отслабване.
За тези, които се хранят по Зоната цялото ястие съдържа 10ПМВ.
запеканка с брюкселско зеле
без глутен
целиакия
диета зоната
запеканка с броколи
без яйца
Нужни продукти за 4-5 порции:
500г брюкселско зеле, прясно за предпочитане
500г броколи, прясно
80г шунка
60г кашкавал
За единия сос: 400-450мл прясно мляко с 2с.л. (25-26г) безглутеново брашно, моето този път е от просо, 15г масло, черен пипер, индийско орехче.
За другия сос: 1ч.ч. прясно мляко (220мл), 165г извара, сол, чесън.
Сварих зелето и броколито във вода за 8-10 минути. Отцедих и сложих в тавичка.
Шунката нарязах на кубчета и смесих със зеленчуците.
Смесих млякото с брашното за единия сос и сложих на котлона да заври и да се посгъсти леко. Още докато е топъл сложих маслото и подправките.
Блендирах млякото с изварата и подправките за другия сос и смесих двата соса.
Залях зеленчуците, поръсих с кашкавала и запекох на фурна – 250 градуса до зачервяване.
Ако разделите на 5 порции, всяка би съдържала 20.5г Протеин, 10г мазнини, 28г Въглехидрати и 250 ккал. А може да делите на 4 – повече протеин, по-големи порции 🙂 .
Бон апети!
Бележки:
- Изварата е тип кашкавалена.
- Брашното може да е друго.
- Ако сте вегетарианци, заменете шунката с извара (за да сте в Зоната) или просто пропуснете.
Разпределение по зонови блокове:
- Мляко 3П, извара 3П, шунка 2П, кашкавал 2П. Общо 10П.
- Брюкселско зеле 3В, броколи 2В, мляко 3В, брашно 2В. Общо 10В.
- Масло 10М.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!