Запеканка с броколи и брюкселско зеле

Запеканка с броколи и брюкселско зеле

Ястие без глутен, без яйца, с опция да бъде вегетарианско.

Подходящо за хора с диабет, инсулинова резистентност (ИР, преддиабет), при целиакия, нисковъглехидратно, високопротеиново. Идеално в режими за отслабване.

За тези, които се хранят по Зоната цялото ястие съдържа 10ПМВ.

запеканка с брюкселско зеле

 

Нужни продукти за 4-5 порции:

500г брюкселско зеле, прясно за предпочитане

500г броколи, прясно

80г шунка

60г кашкавал

 

За единия сос: 400-450мл прясно мляко с 2с.л. (25-26г) безглутеново брашно, моето този път е от просо, 15г масло, черен пипер, индийско орехче.

За другия сос: 1ч.ч. прясно мляко (220мл), 165г извара, сол, чесън.

 

Сварих зелето и броколито във вода за 8-10 минути. Отцедих и сложих в тавичка.

Шунката нарязах на кубчета и смесих със зеленчуците.

Смесих млякото с брашното за единия сос и сложих на котлона да заври и да се посгъсти леко. Още докато е топъл сложих маслото и подправките.

Блендирах млякото с изварата и подправките за другия сос и смесих двата соса.

Залях зеленчуците, поръсих с кашкавала и запекох на фурна – 250 градуса до зачервяване.

 

Ако разделите на 5 порции, всяка би съдържала 20.5г Протеин, 10г мазнини, 28г Въглехидрати и 250 ккал. А може да делите на 4 – повече протеин, по-големи порции 🙂 .

 

Бон апети!

 

 

Бележки:

  • Изварата е тип кашкавалена.
  • Брашното може да е друго.
  • Ако сте вегетарианци, заменете шунката с извара (за да сте в Зоната) или просто пропуснете.

 

Разпределение по зонови блокове:

  • Мляко 3П, извара 3П, шунка 2П, кашкавал 2П. Общо 10П.
  • Брюкселско зеле 3В, броколи 2В, мляко 3В, брашно 2В. Общо 10В.
  • Масло 10М.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *