Зелева гозба в глинен съд

Нисковъглехидратно ястие, без глутен, 12БПМ+6В в Зоната.

Зелева гозба в глинен съд

За тази сгряваща гозба са ви нужни следните продукти:

900г прясно зеле
350г мляно телешко месо (или 500г кайма, но с малко мазнини)
400г домати от консерва
150г моркови
4 ч.л. зехтин или олио от авокадо
2 скилидки чесън
сол, пипер, дафинов лист по желание.

Размесете добре каймата с доматите (на кубчета или намачкани). Зелето нарежете на ивици, моркова и чесъна на кръгчета.

В тенджера сложете мазнината и задушете за кратко в зехтина  нарязаните скилидки чесън, само да си пуснат аромата. После добавете каймата с доматите и задушавайте докато каймата стане на трохи. Добавете морковите, зелето, 2 чаши вода, подправките и гответе само докато зелето се смали.

Прехвърлете в глинен съд, сложете в студена фурна, включете първоначално на 250 градуса, а след като заври на 160-180 градуса и печете на бавен огън поне два часа.

Насладете се на гозбата с филийки препечен хляб. На всекиму според потребностите! 🙂

Бележки:

  • Според диета Зоната това са 12БПМ + 6БВ, т.е. 4 порции по 3БПМ и 1,5БВ.
  • Ако се храните по Зоната към всяка порция добавете по филийка и половина хляб Вита, Бонус, Тонус или 30г ръжен или пълнозърнест хляб.
  • Ако сте на безглутенов режим хлябът е безглутенов.

Цялото ястие съдържа 97г белтъци, 30г мазнини и 54г въглехидрати.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *