Веган брауни

Веган брауни с шоколадова заливка

Без глутен, без млечни продукти, без яйца, с опция да бъде и съвсем без захар.

веган брауни

 

Този сладкиш е нещо като „римейк” на сладкища „негърче”, но…и не съвсем.

Тръгнах от идеята за веган брауни без захар, но след изпичане установих, че сладостта не е достатъчна, даже за моя вкус 🙂 . Тогава направих сироп от вода и кокосова захар (не трябва да се прекалява и с еритритола), обаче се получи рядко нещо, наподобяващо сироп и след заливката пак не ми хареса. И съвсем логично се спрях на шоколадова заливка, все пак никой не отказва шоколад 🙂 .

Та в крайна сметка се стигна до този вкусен десерт, който е почти без захар. Ако кокосовата захар се замени със стевия, мисля, че ще има същият вкус и вид.

Важно: оставете сладкиша да престои един ден и след това консумирайте. На следващия, че и на по-следващия ден беше по-вкусен.

 

 

Нужни продукти за тавичка 22х22см

 

За тестото:

200мл топла вода

80г кокосово масло

100г еритритол

2с.л. течна стевия

Ванилия

3с.л.какао

190г брашно с набухвател (или друго безглутеново+1 пакет бакпулвер)

 

За сиропиране:

150мл вода и 2с.л. кокосова захар

 

За шоколадовата заливка:

6с.л. кокосово масло, 1с.л. стевия, 1с.л. какао

 

По желание за поръсване: печени фъстъци (или други ядки), натрошени какаови зърна (или шоколад без захар).

 

Как приготвих:

Смесих продуктите за тестото и сипах в намазнена тавичка, поръсена с малко брашно.

Пекох на 200 градуса до готовност.

Междувременно приготвих сиропа като не варих много, може би минута.

Залях браунито със сиропа, и двете бяха леко топли, като браунито нарязах предварително на парчета, неголеми.

Оставих да се охлажда и приготвих шоколадовата заливка, като смесих продуктите и разбърках до хомогенност.

Залях вече сиропираното брауни с шоколадовия сос, поръсих една част с какаови зърна, друга с печени фъстъци и оставих на стайна температура да се охлади.

Както вече споменах, на следващия ден беше по-вкусно.

 

Бон апети!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *