мед

Любопитни факти за меда

Всички знаем за полезните свойства на меда – повишава имунната защита на организма, действа антибактериално, антимикотично, противовъзпалително. Има кръвообразуващо, отхрачващо, регенеративно, кардиотонично, болкоуспокояващо, тонизиращо и детоксикиращо действие над организма.

Любопитни факти за меда

Ще ви представя обаче и някои любопитни факти за меда, които може би не знаете:
– Според археоложката Ева Крейн хората започнали да добиват мед преди около 10 000 години.
– Маите в Централна Америка са отглеждали нежилещи пчели с цел добив на мед.
– Съдържанието на захароза (обикновена захар) в него е по-малко от 5%.
– Манов мед се получава главно от секретите на смучещи насекоми по растенията или от секрети на живи части от растенията.
– Мед само от едно растение би бил възможен само ако пчелите са разположени в центъра на остров с диаметър 4–5 км и засят само и единствено с това растение.
– Повечето микроорганизми не могат да се развиват в меда, поради ниското съдържание на вода в него. В същото време медът може да съдържа неактивни ендоспори на бактерията Clostridium botulinum, които могат да бъдат опасни за малки деца, особено до 1 год.
– Пчелен мед, произвеждан от цветовете на растенията Kalmia angustifolia, американски лавър, Рододендрон, Зокум и Азалия може да доведе до интоксикация.
– Обикновено всички видове мед, с много малки изключения, кристализират. Акациевият мед не кристализира или процесът настъпва бавно – до 2 години. Най-бързо кристализира медът от рапица.

Медът е най-трайният хранителен продукт (неограничена трайност) – при правилно съхранение, той запазва антисептичните си качества и никога не плесенясва.  При нагряване на меда се губят полезните му свойства. Ако бъде нагрят до 60о  частично или напълно се разрушават витамините, инхибинът, гликозидите, белтъчините, танините и ароматичните вещества (високите температури не влияят на толкова захарите). Преките слънчеви лъчи също са пагубни за меда. След 48 часа непрекъснато слънчево облъчване повечето от полезните съставки на меда се разрушават.  Медът не бива да се съхранява в метални съдове (като железни или ламаринени поцинковани съдове), заради киселините, съдържащи се в него. Металите встъпват в реакция с меда и образуват отровни съединения, увеличава се съдържанието на тежки метали и се намаляват полезните вещества в меда.

Ето няколко начина за отличаване на истински от фалшифициран мед:
– Натопете главичката на кибритена клечка в меда и я драснете на драскалото на кибрита. Ако медът е чист, медът и клечката ще изгорят. Ако клечката избухне и веднага загасне, медът съдържа вода.  – Размесете с вилица мед и жълтък. Ако медът е истински, жълтъкът започва да изглежда като сварен.
– Пуснете в чаша вода лъжичка мед. Истинският мед се скупчва на дъното, докато обработеният или изкуствен мед започва да се разтваря.
– Намажете кършей хляб. За няколко минути истинският мед ще втвърди хляба, докато изкуственият или фалшив мед ще го размекнат поради наличието на вода.
– Сипете няколко лъжички върху дъното на чист и сух съд и го нагрейте. Истинският мед бързо карамелизира и не се пени поради липсата на вода в него, докато фалшивият мед образува мехури и трудно карамелизира.

Не знам за другите начини, но помня, че като деца, когато намажехме филия хляб с мед,  хлябът се втърдяваше. А тогава храната беше истинска…

Статията може да изтеглите от ТУК….

Статията може да изтеглите от ТУК….

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *