Дневно меню
Меню без глутен, подходящо за хора с диабет и инсулинова резистентност, както и на режим без млечни с изключение на кисело мляко. Основните ястия са съобразени с диета Зоната.
диетично меню
без глутен
целиакия
без захар
зоната
диета
Закуска, 3 блока в Зоната
Соден хляб с брашно от просо и червена леща, 50г
Пиратска шунка от пилешки гърди, 90г
Домат и маслини зад кадър
Обяд, 3 блока в Зоната:
Лятна манджа
Дебела филийка хляб с брашно от просо и червена леща
Протеинов шейк от 1с.л. грахов протеин, сироп от малини със стевия, вода.
Следобедна закуска:
3 сливи
2с.л. фъстъчено масло
Вечерятa ще бъде пилешко филе със салата, 3ПМВ
250г домати
Краставици
4с.л. царевица (100г)
1ч.л. зехтин
90г пилешко филе, което ще овкуся с кажунска подправка и ще пекна на грил тиган с 1ч.л. мазнина.
Мазнините са удвоени, защото не желая да отслабвам.
Рецептата за лятната манджа
1 голяма печена чушка, 100-120г домати, ¼ глава лук (30г), 1ч.л. мазнина, 2 яйца.
Надробявам зеленчуците на дребно. Първо задушавам лука, после чушките, накрая доматите. Когато поизври водата чуквам яйцата, посолявам и готвя докато яйцата са готови.
Всичко за около 5 минути.
За да сте в Зоната от 3 блока, добавете още 2 белтъка или 50г извара, както и 40г хляб.
Соден хляб с брашно от червена леща
Без глутен, без мая, високопротеинов. Подходящ за хора с диабет или инсулинова резистентност, с целиакия, както и за такива с проблем с млечните с изключение на кисело мляко.
Нужни продукти:
1 яйце, чаена чаша кисело мляко, 2с.л. мазнина, сода, сол, смляно семе от черен кимион, брашно от червена леща около 3 пълни с.л., брашно от просо слагам докато стане консистенция малко по-гъста от кексово тесто.
Разбърквам продуктите добре, сипвам в тясна правоъгълна форма за кекс и пека на 180 градуса до готовност.
Бележки:
- Брашно от червена леща купувам от Турция, може да се замени с брашно от нахут.
- Брашно от просо може да се замени с друго безглутеново, най-добре става с оризово брашно.
- Тук идеята ми беше да ползвам по-високопротеинови брашна за да може да намалявам протеина, когато имам постни манджички.
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!