Диетично дневно меню, ден 7

Без глутен, 11 или 13 блока в Зоната, нисковъглехидратно, подходящо за хора с диабет и преддиабет.

дневно меню в зоната

 

Закуска:

Палачинки с извара и луканка – 3ПМВ

 

Обяд:

Кюфтенца с грах – 3ПМВ или 4ПМВ

 

Следобедна закуска:

Чийзкейк с протеинова грис халва – 2ПМВ

 

Вечеря:

Цветна салата с киноа – 3ПМВ или 4ПМВ

 

А сега и рецептите

Закуска: 1 яйце, 3с.л. прясно мляко, 33г безглутенов микс. Разбърквам всички продукти добре и добавям 40г зърнеста извара Pilos и 30г нарязана наситно луканка. Разбърквам отново и изпичам 3 палачинки в по-малък тиган, като ползвам спрей за готвене за да не залепнат.

Повече подробности: https://vegadiet.bg/палачинки-с-извара-и-луканка/

 

 

 

Кюфтенца с грах

Кюфтенца с грах

Обяд: 400г кайма смес, 540г замразен грах, 130г моркови, 170г домати на кубчета консерва, ¼ глава лук 40г, 2с.л. безглутеново брашно микс, 1с.л. мазнина.

Каймата овкусявам като за кюфтета и правя малки кюфтенца от по 20г. Запичам ги от всички страни в тиган без мазнина. Слагам 1ч.л. зехтин и задушвам ситно нарязаните лук и моркови, после домати, после грах и литър вода, сол. Отвя до готовност и малко преди края добавям размитото брашно. След няколко минути махам от котлона и сега е времето за магданозец.

За 3ПМВ: Сипвам 6 кюфтенца, 180г отцедени зеленчуци и чорбичка по желание. Плюс 1В по желание.

За 4ПМВ – 8 кюфтенца, 180г отцедени зеленчуци и чорбичка по желание. Плюс 2В по желание.

Повече подробности вижте в оригиналната рецепта: https://vegadiet.bg/кюфтенца-с-грах/

 

Следобедна закуска: като основа на чийзкейка ползвам тази рецепта за Протеинова грис халва: https://vegadiet.bg/протеинова-грис-халва/.

Отгоре слагам 65г Скир, подсладен с малко стевия и малко ванилия. Украсявам с 45-50г банан и 6г натрошени какаови зърна.

Оригиналната рецепта със сладко вижте тук: https://vegadiet.bg/чийзкейк-с-грис-халва/

 

 

Салата с киноа

Цветна салата с киноа

Вечеря, за 2 порции: 200г зеле, 80г морков, 80г червена чушка, 50г царевица, 150г сварена киноа

За дресинга: 1 с.л. горчица, 2 с.л. кисело мляко, чесън на прах, сол.

За поръсване: 20г слънчогледово семе.

Нарязвам зеленчуците, смесвам зеленчуци и сварена киноа, поръсвам с дресинга и семената и това е, най-общо казано. Разделям на две порции.

Към едната (моята) добавям 1 яйце и 80г сирене за 3ПМВ.

Към другата (за младежа, 4ПМВ) добавям 120г месо (около100г изпечено) и 20г хляб, препечен и нарязан на кубчета.

Подробна рецепта: https://vegadiet.bg/цветна-салата-с-киноа/

 

Бон апети!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *