Говежди кюфтенца със сос с копър и макарони
Изключително вкусно ястие, което е и сравнително бързо за приготвяне. Цялото ястие е 15 блока в Зоната, с опция да бъде без глутен.
кюфтенца със сос
без глутен
диета зоната
целиакия
За 5 порции са ви нужни следните продукти:
За кюфтенцата:
500г говежда кайма
1 яйце
Средно голяма глава лук (60-70г)
Черен пипер, чубрица
За соса:
300г кисело мляко
40г оризово брашно
1ч.л. сух копър
Сол, малко пресен копър за поръсване
По желание към соса: 140г макарони, при нужда безглутенови. И…една малка тайна 1,5 литра телешки булон. Не, че няма да стане и с вода 🙂 .
Как приготвих
Омесих каймата с дребно нарязания лук и подправките. Оформих малки кюфтенца, като излязоха около 30 броя (така лесно се разпределят по порциите да няма сърдити 🙂 ).
Сложих в тенджера телешкия бульон да заври. След това пуснах кюфтенцата във врящия бульон и оставих да поврат 5-6 минути, след което добавих макароните. Оставих и тях да се готвят около 10-ина минути.
През това време разбих киселото мляко с брашното и копъра. След тези 10 минути процедирах както при застройка за супа – сипвах по малко от врящия булон в млечната смес да се поразреди и след това я сипах цялата в теджерата. Оставих да се готви до готовност на макароните.
Мазнина не добавям, защото каймата имаше достатъчно. При сервиране всяка порция може да се поръси с пресен копър.
Трябва да отбележа, че се получи едно наистина вкусно, ама много вкусно ястие!
Бон апети!
Бележки:
- Всяка от тези 5 порции е от 3 блока в Зоната и съдържа 6 кюфтенца и 1/5 от соса. Колко е е 1/5? Ами толкова, че да разпределите поравно в 5 чинии.
- Ако не сте на безглутенов режим сложете брашно по желание.
- Може да пропуснете макароните и да хапнете с хляб.
- Ако искате да сте в Зоната хлябът да е 40г.
Разпределение на продуктите по блокове:
- Кайма 12,5П, яйце 1П, кисело мляко 1,5П. Общо 15П
- Лук 0.5В, кисело мляко 1.5В, брашно 3В. До тук 5В, ако ще хапвате с хляб.
- Ако сложите и макарони 10В ще станат 15В. Това за да има баланс в цялото ястие.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!