Говежди кюфтенца с бял сос

Говежди кюфтенца със сос с копър и макарони

Изключително вкусно ястие, което е и сравнително бързо за приготвяне. Цялото ястие е 15 блока в Зоната, с опция да бъде без глутен.

кюфтенца със сос

 

За 5 порции са ви нужни следните продукти:

 

За кюфтенцата:

500г говежда кайма

1 яйце

Средно голяма глава лук (60-70г)

Черен пипер, чубрица

 

За соса:

300г кисело мляко

40г оризово брашно

1ч.л. сух копър

Сол, малко пресен копър за поръсване

 

По желание към соса: 140г макарони, при нужда безглутенови. И…една малка тайна 1,5 литра телешки булон. Не, че няма да стане и с вода 🙂 .

 

Как приготвих

 

Омесих каймата с дребно нарязания лук и подправките. Оформих малки кюфтенца, като излязоха около 30 броя (така лесно се разпределят по порциите да няма сърдити 🙂 ).

Сложих в тенджера телешкия бульон да заври. След това пуснах кюфтенцата във врящия бульон и оставих да поврат 5-6 минути, след което добавих макароните. Оставих и тях да се готвят около 10-ина минути.

През това време разбих киселото мляко с брашното и копъра. След тези 10 минути процедирах както при застройка за супа – сипвах по малко от врящия булон в млечната смес да се поразреди и след това я сипах цялата в теджерата. Оставих да се готви до готовност на макароните.

Мазнина не добавям, защото каймата имаше достатъчно. При сервиране всяка порция може да се поръси с пресен копър.

Трябва да отбележа, че се получи едно наистина вкусно, ама много вкусно ястие!

 

Бон апети!

 

Бележки:

  • Всяка от тези 5 порции е от 3 блока в Зоната и съдържа 6 кюфтенца и 1/5 от соса. Колко е е 1/5? Ами толкова, че да разпределите поравно в 5 чинии.
  • Ако не сте на безглутенов режим сложете брашно по желание.
  • Може да пропуснете макароните и да хапнете с хляб.
  • Ако искате да сте в Зоната хлябът да е 40г.

 

Разпределение на продуктите по блокове:

  • Кайма 12,5П, яйце 1П, кисело мляко 1,5П. Общо 15П
  • Лук 0.5В, кисело мляко 1.5В, брашно 3В. До тук 5В, ако ще хапвате с хляб.
  • Ако сложите и макарони 10В ще станат 15В. Това за да има баланс в цялото ястие.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *