ароматизанти

Ароматизантите в храните – какво не знаем за тях 

Ароматизантите в храните са използвани от хилядолетия за засилване на сетивното качество на храните и съставките, от които са направени.

Ароматизанти в храната

Често те имат и други свойства като добавяне на цвят, консистенция или консервиращи свойства. Търговията с подправки е вероятно най-древната в света и годишно се изчислява на 2 млрд. долара. По данни от 2010 г. пазарът на ароматизантите е достигнал 7,35 млрд. долара.

Съществуват около 2700 различни видове ароматизанти – естествени, идентични на естествените (химично идентични на естествените вещества, но получени чрез химични процеси) и изкуствени ароматизанти, ароматизанти от растителен или животински произход, както и ароматизанти при опушване.

Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) има основната отговорност за оценката на риска от употребата на ароматизантите. Изследванията и данните, използвани за оценката на риска, идват от индустрията и от научните експертни комитети и регулатори.

Още много неизвестни съществуват относно влиянието на ароматизантите върху човешкото здраве и по-специално върху здравето на децата. Оценките на риска, правени от EFSA, са в голяма зависимост от данните, които се подават за веществата. Ароматизантите обикновено се използват в много малки количества в храните и напитките и много хора смятат, че рискът, свързан с тяхната употреба, е минимален. Токсичността на някои съединения остава в процес на преразглеждане от експертите, но при поява на нови данни е възможно използването на някои ароматизанти да бъде прекратено или ограничено.

А знаете ли, че:
– Ароматизантите са най-големият сектор в глобалния пазар на хранителните добавки. Най-много се прилагат в алкохолните и безалкохолните напитки, сладкарските и млечните продукти, като сладоледи и различни видове йогурт.
– Силно ароматизирани храни и напитки могат да приучат децата към диети, които са с високо съдържание на мазнини, захар или сол и са вредни за здравето.
– Популярният ягодов аромат/вкус може да съдържа приблизително 30 ароматични вещества и препарати.
– Категорията „ароматични вещества“ използва най-често като изходен материал петрохимикали (химични вещества, произведени от продукти на петролните рафинерии, предимно на основата на етилен, пропилен и бутилен, получени при крекинга на петролните фракции.
– Ароматизантите в Coca-Cola е изчислено, че струват по-малко от половин пенс т.е. 11 стотинки.
– С цел намаляване на натиска от високите цени на какаото, известна част от какаовото масло в храните може да бъде сменено с растително масло и чрез добавяне на ароматизанти да се постигне същия вкус и аромат.
– Ароматизантите се използват също за създаване на „автентични“, но безопасни продукти за хора с алергии и хранителни интолеранси. Например фъстъците могат да се заменят с фъстъчено-вкусови ароматизанти, получени от неалергенни материали.

Източник: Списание „Наука Диететика”, брой 1-2, 2014г

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *