Безглутенов сладкиш със смокини
Десерт без глутен, без захар, без млечни продукти.
Няма такава вкусотия, казвам ви. От много време насам не бях опитвала нещо толкова вкусно. Може би защото не съм броила калориите 🙂
сладкиш със смокини
без глутен
без захар
без млечни
нисковъглехидратен
десерт
Ъпдейт: Направих го и с праскови, пак се получи идеално.
Какво сложих
2 яйца
50г кокосово масло
150мл бадемово мляко, домашно
100г еритритол
по желание още стевия за допълнителна сладост
100г оризово брашно
30г кокосово брашно
1 пакет бакпулвер, 10г
няколко смокини за отгоре
Смесвам всички съставки до хомогенна смес
Сипвам в малка тавичка, напръскана с кокосова мазнина, спрей
Отгоре нареждам нарязани смокини
Пека на 200 градуса до готовност, до суха клечка
Оставям да се охлади и едва тогава нарязвам
Тавичката ми е квадратна и режа на 9 парчета. Обикновено изяждам по едно, обаче не и този път
Наистина, много ми хареса този сладкиш и смятам да изредя всякакви плодове в него.
P.S. Ще бъде чудесен блат за плодова торта
.
Относно сладкиша с праскови: На дъното на тавичката сипах малко петмез от фурми (някъде ще го срещнете и като сироп от фурми, същото е). Върху него наредих две праскови на резени, добре узрели праскови. Кексовата смес приготвих по същата рецепта, но сложих кокосово мляко, че имах такова. Сипах сместа върху подредените праскови и тогава изпекох. При сервиране се обръща върху чинийката. Е наистина е СУ-ПЕР! 🙂
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!