Безглутенови питки Лаваш
Без мая, без яйца, без млечни продукти, бързи и лесни за приготвяне и достатъчно еластични.
безглутенови питки Лаваш
без яйца
без млечни
безглутенов хляб
Каквото и количество Брашно за лаваш да ползвате, спазвайте съотношението брашно:вода – 1:2.
Тъй като обикновено ги правя сутрин и нямам много време, ползвам малко количество брашно.
В случая смесих 50г Брашно за лаваш със 100 мл вода със стайна температура и малко сол.
Разбърквам добре до хомогенност и тестото ми е готово.
С лъжица загребвам от тестото, сипвам в загрят тиган и разстилам добре с опакото на лъжицата ( малко техника се иска, но с времето се свиква 🙂 , лъжицата е намокрена, става по-лесно).
Оставям да се пече около 2-3 минути на средно силен огън. Да се запече прилично, но не прекалено 🙂 .
Обръщам от другата страна и пека още 2-3 минути.
От това малко количество брашно правя 3 малки питки Лаваш с диаметър 12 см. Вие може да ги направите в по-голям тиган, но трябва да действате бързо с разстилането на тестото в тигана.
Питките Лаваш може да ползвате като хляб или гарнирайте по желание – с крем сирене с билки и краставица, с крем сирене и шунка, с пилешко и зелена салата, като мини дюнер и т.н.
Бележки:
- Огънят е много важен, тъй като по-силен огън ще изгори питките без да са изпечени, а по-слабият ще ги изсуши ненужно.
- Тигана може да е сух, а може и леко напръскан със спрей за готвене. С повече мазнина започват да се пържат.
- Съотношение брашно:вода е 1:2.
Брашно за лаваш може да закупите от тук: https://www.vegadietshop.com
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!