Оризови питки с лен и чия

Оризови питки с лен и чия

Без глутен, без мая, 2БВМ в Зоната, с опция да бъдат без мляко.

оризови питки с лен и чия

Хрупкави отвън, меки и нелепкави отвътре .

За 6 питки ви трябват следните продукти:
1 яйце
3 с.л. кисело мляко (80г)
100 мл хладка вода
1ч.л. зехтин или масло от черен кимион (дава прекрасен вкус и аромат)
½ равна ч.л. сол
½ равна ч.л. сода за хляб
1 с.л. чия семена (10г)
2 с.л. ленено брашно (20г),
150г оризово брашно.

Разбивате добре яйцето, добавяте киселото мляко и отново разбивате. После добавяте водата, зехтина, сол, сода и пак следва разбиване.
Добавяте чията и лененото брашно, а накрая и оризовото брашно на порции.
Трябва да се получи лепкаво тесто като за безглутенов хляб.

Приготвяте си тавичка и покривате дъното с хартия за печене.
С лъжица оформяте 6 топки, а с мокри ръце ги дооформяте и леко ги сплесквате.

Слагате ги да се пекат в затоплена фурна на 250 градуса. След като бухнат намаляте на 180 градуса и допичате до готовност.
След като са готови аз ги слагам в панер с кърпа, като ги покривам и отгоре.

Бележки:
• Ако сте на режим без млечни продукти заместете киселото мляко с ядково, към което сте добавили 1 ч.л. лимонов сок.

• Ако не сте на безглутенов режим може да замените оризовото брашно с брашно от лимец.

• Ако не държите на точни пропорции в Зоната добавете две лъжички мазнина, вместо една.

• Всяка една питка е 2 блока въглехидрати с мазнини. Към всяка трябва да добавите 2 блока протеин.

• Пренегрегнах яйцето и киселото мляко, защото разделено на шестте питки се получава пренебрежимо малко количество, че да влиза в сметките.

Препоръчвам ви да пробвате питките с маслини и домати – няма начин да не ви хареса.

Другият път смятам да сложа маслини в тестото. Мисля, че ще се получи мммммм…

Ако ви е харесала рецептата споделете я с приятели и …Бон апети!

Продуктите от рецептата може да закупите от www.vegadietshop.com или просто като кликнете върху тях.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *