Безглутенови кашкавалени питки
С повече протеин и с по-малко въглехидрат от обикновено.
Безглутенови кашкавалени питки
Всяка питка съдържа 5,5г протеин, 9г въглехидрат и 4г мазнини. Което пък е почти блок в Зоната.
Принципа на правене на питките е като на нисковъглехидратните гевречетата с моцарела, но реших да реформирам малко рецептата, така, че да се получат питки, които да са достатъчно балансирани за да се хапват самостоятелно с айрянче ?, с чай ☕️, с боза ? и т.н.
? За 8 малки, но достатъчно питателни питки, ви трябват:
100г кашкавал
100г нискомаслена крем извара
1 яйце
1ч.л. бакпулвер
100г безглутеново брашно с набухвател на Doves Farm (може и друго).
✏️ Настъргах кашкавала и го сложих в микровълновата за 30 сек на 750W. Разбърках и го пуснах на още 30 сек. Добавих изварата – още 30 сек, разбърках – още 30 сек. и готово. Общо 2 мин на микровълнова.
Извадих, разбърках, чукнах яйцето и отново разбърках добре. Реших да бъркам с миксера, с бъркалките за тесто. Голяма грешка ?, продължих с вилица.
След като се разби добре, добавих бакпулвера и брашното и разбърках докато поеме брашното. Стана лепкаво тесто, което оставих в хладилника да се охлади.
След 10-ина минути, може и повече, но аз нямах време, го извадих и с набрашнени ръце оформих 8 питчици.
Пекох в нагрята на 200 градуса фурна до готовност.
Изчаках леко да се охладят и дегустирах с внимание, което бързо се смени с удоволствие ?. Бяха много вкусни – с хрупава коричка, меки, но не лепкави отвъре. И най-важното – засищащи.
Две питки с чаша айрян гарантирано ще ви държат сити 4-5 часа.
Бон апети и хубава сряда! ☀️❤️
Бележки:
*Ако сте на нисковъглехидратен режим, ползвайте бадемово или кокосово брашно.
*Ако не сте на безглутенов режим ползвайте брашно по избор – овесено, лимецово…каквото решите.
*Ако ползвате брашно без набухвател увеличете бакпулвера, може би на 2ч.л.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!