Безглутеново реване
Без глутен, без захар, без млечни продукти.
Безглутеново реване
без млечни
без захар
Помните ли вкуса на реването от едно време?
Младите няма как да го помнят, но аз го помня добре. От сладкарницата на село, от нашето „Захарно петле” и от цеха за сладкиши, който посетихме като ученици…
Същият този вкус и вид успях да пресъздам, но в безглутенов вариант. Пухкаво и невероятно вкусно.
Съставките за това Безглутеново реване са малко:
4 яйца
3 с.л. стевия с еритритол на кристали
125г оризово брашно*
1 ч.л. бакпулвер без глутен.
За сиропа:
150г мед
180 мл вода
*Оризовото ми брашно беше едро смляно, нещо между грис и брашно, но и с по-ситно смляно брашно ще се получи същият вкус.
Начинът на приготвяне е много лесен.
Разбивате яйцата със стевията докато сместа увеличи обема си многократно и заприлича на крем. На мен ми отне около 5 минути.
След това добавяте лъжица по лъжица от брашното, смесено с бакпулвера, като не спирате да разбивате с миксера. Това продължава докато сместа поеме всичкото брашно.
Намаслявате подходяща тавичка и я посипвате с малко брашно за да не залепва.
Ако ползвате тава с незалепващо покритие или силиконова форма това не е нужно.
Моята тавичка е стъклена, с размери 22см х 22см и се напълни почти догоре.
Слагате да се пече в умерена фурна до готовност. Аз пекох за кратко на 200 градуса, после намалих на 180 до готовност – клечка забодена в центъра да излезе суха.
Оставих сладкиша във фурната като отворих вратата.
През това време разтворих меда в топла вода, не гореща.
Извадих сладкиша и още топъл (не горещ) залях равномерно със сиропа.
Оставих да се охлади и разрязах на 12 парченца.
Според момчетата в къщи парчетата спокойно биха могли да са 4 на брой и да има още мъъъничко сироп 🙂 .
Но все пак смятам, че едно от моите парченца е по-подходящо за десерт.
Защото по бързи сметки е около 100 калории.
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!