Безглутенов хляб, ръчно приготвен

Безглутенов хляб без готови смеси

От доста време експериментирам с различни безглутенови брашна с идеята да си направя хляб без готова смес, а с моя такава. Без добавки, без хлебопекарна (по-лесно ми е без нея). И съответно имах много неуспешни опити докато стигна до тук. Хлябът се получи и с брашно от нахут и с брашно от жълта леща. Идеята на използването на тези брашна е повечето белтък, който съдържат, около 20-22г на 100г продукт. А нишестето и Хуска слепват сместа. Надявам се и на вас да ви се получи. Та…да вървим към самата рецепта.

Безглутенов хляб

 

Необходими продукти

За мократа смес:

1 яйце

200 мл топло прясно мляко

½ пакет (3,5г) суха мая

1 ч.л. Хуск (3г)

 

За сухата смес:

150г оризово брашно

50г брашно от леща или нахут

50г нишесте от тапиока

1 кафена лъжичка сол

1 ч.л. бакпулвер

 

Начин на приготвяне:

Смесвате всички продукти за мократа смес като първо разбивате добре яйцето и после добавяте останалите продукти като отново разбивате много добре. Оставете настрани да набъбне Хуска и да се разтвори маята.

През това време отмервате брашната и смесвате всички съставки за сухата смес. Разбъркайте добре.

Смесете сухите и мокрите съставки и разбийте с миксер до хомогенна смес.

Трябва да получите гъста кексова смес.

Сипете сместа в подходяща тавичка и оставете да втаса.

Аз оставям сместа във фурната на 40-50 градуса и втасва около час, час и малко.

След като сместа удвои обема си изпечете на 200 градуса в затоплена фурна до готовност. На моята печка й отнема около 50-60 минути като аз пека повечко за по-хрупкава коричка.

След като хлебчето е готово го извадете от формата и оставете върху решетка да се охлади.

Получи се страхотен хляб с хрупкава коричка, който не е лепкав отвътре както повечето хлябове без глутен.

Насладете му се с масълце и домашно сладко, с лютеница и сирене, с маслинки и краставичка и….всичко останало.

 

Продуктите от рецептата може да закупите от www.vegadietshop.com

Бон апети!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *