Говеждо гювеч с ориз

Говеждо гювеч с ориз

За днешния ден съм ви приготвила един гювеч. Нищо особено, но пък се получи много вкусно и естествено е диетично. Спокойно може да го приготвите за всички вкъщи и никой няма да знае, че е на диета 🙂

говеджо с ориз

Говеждo гювеч с ориз

  • Без глутен, без млечни продукти
  • 21 блока според диета Зоната

Подходящ за преддиабет (Инсулинова резистентност), диабет, режими за отслабване, фитнес режими и за всичко останали естествено.

 

Какво ви трябва

630-650г говеждо, в случая говеждо пасищно, пускат от време на време в Кауфланд

1 глава лук, 130г

2 малки тиквички, 360г

3 чушки, неголеми, 160г

1 морков, 65г

2 патладжана, 520г

200г грах

2 домата, 250г

170г ориз, за предпочитане кафяв, ориз Баланс. Моя е Басмати.

2с.л. мазнина

 

Как приготвям

Настройвам мултикукъра на програма Запичане, слагам мазнината и след като е готово пускам месото, нарязано на хапки, да се задушава. То си пуска малко вода, така, че не се пържи.

След приключване на програмата наливам 1 литър вода и пускам на програма Готвене под налягане за 30 мин.

След като програмата приключи освобождавам от парата и отварям. Слагам всички зеленчуци, нарязани на кубчета, ориза, сол, пипер, дафинов лист. Разбърквам и настройвам на програма Къкрене за 15 минути.

След тези 15 минути ястието е готово.

Сервирам поръсено с магданоз.

 

Получава се една голяма тава с чудна манджичка. Порции – 6-8 броя.

За нас това са 3 големи порции за мъже и 3 пак големички за дами. Според диета Зоната това са 3 порции по 4 блока (4ПМВ) и 3 порции по 3 блока (3ПМВ).

 

Разпределение на продуктите по блокове

Протеин – месото, 21П

Въглехидрати – 1В лук, 1.5В тиквички, 0.75В чушки, 0.5В морков, 2В патладжани, 2В грах, 0.5В домати12.15В ориз. Общо около 21В.

Мазнина – 18М, другото от месото

 

Как да определим колко грама е един блок

Претегляте съда за готвене празен. След това претегляте пълно с готовото вече ястие. Разликата между двете делите на броя вложени блокове – в случая на 21. Полученото число ви е грам за един блок ястие. Ако искате порция от 3 блока, слагате толкова грама.

Пример:

Претеглям тавата и пиша – 860г.

Готвя в нея и накрая претеглям готовото ястие, поохладено, не вряло. Пак пиша – да речем 3450г.

Тогава 3450-860=2590. Това е теглото само на ястието.

Деля 2590 на 21 блока (толкова са вложени като продукти) и получавам 2590:21=123г.

Сто двадесет и три грама гювеч ви е един блок.

Съответно – дамска порция от 3 блока е 3х123=369г; мъжка порция от 4 блока е 4х123=492г.

 

Бон апети!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *