Говеждо гювеч с ориз
За днешния ден съм ви приготвила един гювеч. Нищо особено, но пък се получи много вкусно и естествено е диетично. Спокойно може да го приготвите за всички вкъщи и никой няма да знае, че е на диета 🙂
говеджо с ориз
гювеч с ориз
без глутен
без млечни
диета Зоната
отслабване
Говеждo гювеч с ориз
- Без глутен, без млечни продукти
- 21 блока според диета Зоната
Подходящ за преддиабет (Инсулинова резистентност), диабет, режими за отслабване, фитнес режими и за всичко останали естествено.
Какво ви трябва
630-650г говеждо, в случая говеждо пасищно, пускат от време на време в Кауфланд
1 глава лук, 130г
2 малки тиквички, 360г
3 чушки, неголеми, 160г
1 морков, 65г
2 патладжана, 520г
200г грах
2 домата, 250г
170г ориз, за предпочитане кафяв, ориз Баланс. Моя е Басмати.
2с.л. мазнина
Как приготвям
Настройвам мултикукъра на програма Запичане, слагам мазнината и след като е готово пускам месото, нарязано на хапки, да се задушава. То си пуска малко вода, така, че не се пържи.
След приключване на програмата наливам 1 литър вода и пускам на програма Готвене под налягане за 30 мин.
След като програмата приключи освобождавам от парата и отварям. Слагам всички зеленчуци, нарязани на кубчета, ориза, сол, пипер, дафинов лист. Разбърквам и настройвам на програма Къкрене за 15 минути.
След тези 15 минути ястието е готово.
Сервирам поръсено с магданоз.
Получава се една голяма тава с чудна манджичка. Порции – 6-8 броя.
За нас това са 3 големи порции за мъже и 3 пак големички за дами. Според диета Зоната това са 3 порции по 4 блока (4ПМВ) и 3 порции по 3 блока (3ПМВ).
Разпределение на продуктите по блокове
Протеин – месото, 21П
Въглехидрати – 1В лук, 1.5В тиквички, 0.75В чушки, 0.5В морков, 2В патладжани, 2В грах, 0.5В домати12.15В ориз. Общо около 21В.
Мазнина – 18М, другото от месото
Как да определим колко грама е един блок
Претегляте съда за готвене празен. След това претегляте пълно с готовото вече ястие. Разликата между двете делите на броя вложени блокове – в случая на 21. Полученото число ви е грам за един блок ястие. Ако искате порция от 3 блока, слагате толкова грама.
Пример:
Претеглям тавата и пиша – 860г.
Готвя в нея и накрая претеглям готовото ястие, поохладено, не вряло. Пак пиша – да речем 3450г.
Тогава 3450-860=2590. Това е теглото само на ястието.
Деля 2590 на 21 блока (толкова са вложени като продукти) и получавам 2590:21=123г.
Сто двадесет и три грама гювеч ви е един блок.
Съответно – дамска порция от 3 блока е 3х123=369г; мъжка порция от 4 блока е 4х123=492г.
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!