Идеи за домашен сладолед
Идеи за домашен сладолед с опции да е без захар, без глутен, без млечни продукти, веган, кето.
В зависимост от вложените продукти могат да са подходящи при диабет, инсулинова резистентност, за веган хранене, кето диета, за отслабване и фитнес режими.
Правила съм сладоледи с най-различни комбинации от продукти – без млечни, веган, с всички екстри 🙂 . И, поне за дребното са по-хубави от купените.
идеи за домашен сладолед
без глутен
без млечни
без захар
кето
диета
Рецептите като количество варират според големината на формичките. Така, че от мен идеите, от вас останалото. 🙂
Подсладителите също варират според вкуса. При нас са мед, петмез, еритритол и стевия.
- “Чийзкейк с бисквитки” – кисело мляко, крем сирене (солено), стевия+еритритол, безглутенови бисквитки какао (натрошени).
Смесвам всичко без бисквитките, тях добавям последни. Насипвам във формички за сладолед и слагам във фризера. За да извадя сладоледа от формичките обливам с хладка вода, като дръжките са отдолу.
- Сладолед “Плодов чийзкейк” – кисело мляко, крем сирене (солено), плод по избор, стевия.
Най-добре става с боровинки, малини и ягоди.
- Сладолед “Йогурт с мед и орехи” – гръцки йогурт, мед, ванилия, натрошени орехи.
Гръцкия йогурт може да се замени с леко изцедено кисело кисело мляко.
- Сладолед “Орео” – гръцки йогурт, крема на бисквитките орео, стевия, натрошените бисквитки Орео.
Гръцкия йогурт може да се заквасена сметана+сметана за разбиване.
- Сладолед “Сникърс” – Скир +малко гръцки йогурт, стевия, петмез от фурми, натрошени печени фъстъци, малко ванилия.
Смесвам Скира с йогурта (или със сметана), овкусявам със стевия, малко ванилия и добавям фъстъците. Разбърквам добре, добавям петмеза и пак разбърквам, но леко, да остане на ивици крем и петмез. Така наливам във формичките.
Може да разпределите сместа в продълговати формички за лед и след като го извадите да потопите в разтопен шоколад – така ще имате сладоледен “Сникърс”. Ако формичките са за бонбони – сладоледени бонбони “Сникърс”.
- Сладолед “Шоколад” – леко изцедено кисело мляко, заквасена сметана, петмез от рожков или от фурми, какао.
Към него могат да се добавят и натрошени печени лешници или бадеми, евентуално бисквитки.
- Сладолед “Диня” – замразени кубчета почистена диня, сметана. Блендирам до хомогенност, сипвам в купичка. За „семки” слагам капки шоколад.
Веган варианти
Основата е банан – нарязан на кръгчета и замразен.
Преди консумация вадя банана, оставям за няколко минути да се поотпусне и блендирам с останалите продукти до хомогенност.
- Основен сладолед – „Ванилия”. Дребното си пожелава „Ванилия с нещо” 🙂 .
Блендирам банана, слагам в купичка и отгоре поръсвам с „нещото” :-).
Това отново са ядки, карамелизирани фъстъци, бисквитки, пукан амарант, пресни боровинки или малини, кубчета праскови или пъпеш.
Друг вариант е топинг от петмез и поръсен отново с нещо 🙂 .
- Плодов сладолед – банан, плод по избор (също е замразен предварително), може и малко веган сметана (течна, не кокосова).
Най-харесван е ягоди, малини, боровинки, пъпеш, манго (от бебешко пюре 🙂 )
- Веган сладолед Шоколад – банан, какао, петмез от рожков, ванилия.
Може да добавите натрошени бисквитки или печени ядки.
И…може би има още, но да остане нещо и за следващия път. 🙂
Бон апети!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!