ядково мляко

Как да си направим ядково мляко у дома?

Ядковото мляко е добра алтернатива за хора, които по една или друга причина не консумират краве мляко или друго от животински произход.

Ядково мляко у дома

В магазинната мрежа се предлагат различни алтернативни млека, но доста често те са с различни добавки като захар, сгъстители, ароматизанти и др.

За да избегнем това и да сме сигурни в състава му, можем да си приготвим ядково мляко у дома. Това е лесно, не отнема много време и резултатът е отличен.

Практически ядково мляко може да се направи от всички ядки, че и някои семена. Аз съм пробвала от бадеми, лешници, кашу, орехи, шам фъстък, слънчоглед, тиквени семки, семки от пъпеш, сушени кокосови стъготини, белено конопено семе, както и различни комбинации от тях.

Общо взето принципът на приготвяне е един и същ, останалото е …въображение.

Накисваме 1 чаша ядки за няколко часа, аз го правя от вечерта за сутринта. След това изсипваме водата, измиваме ядките добре, отцеждаме и ги слагаме в блендер. Добавяме 3 – 4 чаши вода. Блендираме на няколко пъти по 30-ина секунди. Прецеждаме добре полученото мляко от пулпата, като ползваме марля, тензух, парче чист памучен плат или специални торбички за прецеждане, които се продават. Аз ползвам памучен плат. Млякото наливаме в стъклена бутилка и съхраняваме в хладилник, като обикновено издържа няколко дни.

Имайте предвид, че колкото по-малко е водата, толкова по-наситен вкус има млякото и обратно. Може да пробвате малко количество първия път, да опитате различни вкусове и след това изберете своя.

Пулпата може да се използва по най-различни начини. Към нея може да се добави лъжичка зехтин, сол, чесън, червен пипер или чубрица, много малко от полученото мляко и ще се получи небезизвестаната „родопска закуска”. В комбинация с препечена филийка е чудесен старт за деня.
С добавка на малко мед, ванилия, какао, тахан, кокосови стърготини, сушени плодове се получава разкошна смес за бонбони. Оформете малки топчета и оваляйте в какао, млени ядки , кокосови стърготини, разтопен черен шоколад и друго каквото се сетите.
А може просто да поръсите върху салата или да добавите в печиво.

Различните ядки и семена дават различен вкус на полученото мляко. Към него може да добавите млени фурми, петмез от фурми, или малко мед за сладост, сироп от рожков за какаово-карамелен вкус, ванилия или други аромати, пасирани плодове.

Експериментирайте и намерете своя вкус!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *