Алергия към мляко или лактозна непоносимост

Алергия към мляко или лактозна непоносимост?

Алергия към мляко и непоносимост към лактоза са две различни медицински състояния.

Алергия към мляко

Основната разлика между тях е, че алергията към мляко е истинска хранителна алергия и показва алергични симптоми, докато лактозната непоносимост е състояние, което се развива поради липсата на ензима лактаза в организма.

Млечната алергия обикновено засяга бебета и деца под 3-годишна възраст и е причина за най-често срещания вид хранителна алергия, наблюдавана при деца (2%) на възраст до около 5 години.

Алергията към мляко е имунна реакция на организма срещу протеин в млякото.

Кравето мляко се състои от два основни протеина:
  • Казеин, който изгражда т.нар. твърда част на млякото (или това, което се получава след като млякото се пресече).
  • Суроватъчен протеин, който изгражда течната част на млякото (суроватката).
Обикновено децата развиват алергия към един от двата протеина или към двата. Повечето от децата, проявяващи алергия към белтъка на кравето мляко, са алергични и към козе и овче мляко, а някои от тях и към соевото.

Типичните алергични реакции започват няколко минути след приемането на млякото, но това може да се забави и до няколко часа.

Най-честите симптоми на алергия към млякото са стомашни болки, гадене и повръщане, диария, кожен обрив, затруднено дишане, подути устни, език и гърло.

Основно лечение тук е пълно изключване на мляко, млечни продукти и всички храни, съдържащи в състава си млечен протеин. Такива са прясно и кисело мляко, сирена, кашкавал, извара, техни производни, пасти, торти, кремове, вафли, млечен шоколад и всички, в чиито състав пише млечен белтък. Четете етикетите на храните, за да проверите съдържанието им. Съдържание като казеин, лактулоза, суроватка, лакталбумин и масло трябва да се избягва.

Възможно е алергията да се преодолее за няколко месеца, но е възможно да отнеме години.
При синът ми това отне 6 месеца, а при дъщеря ми 5 години.

Обикновено алергия се открива при кожен тест, но понякога се налага и кръвен тест. На синът ми се откри при кожния тест, докато при дъщеря ми кожният тест беше отрицателен, но кръвният излезе положителен.

Какво е непоносимост към лактоза?

Това е медицинско състояние, което се дължи на отсъствието или ограниченото присъствие на ензима лактаза в организма, който е необходим за усвояването (разграждането) на лактозата (млечна захар) в млякото и млечните продукти.

Лактозната непоносимост може да бъде резултат от генетично заболяване или увреждане на червата поради бактериална или вирусна инфекция. Тя е по-често срещана от алергията към млякото и може да се развие във всяка възраст на живота, особено при възрастните хора.

Признаците и симптомите на това състояние могат да се развият между 30 минути до 2 часа след прием на млечни продукти и включват стомашни болки, подуване на корема, гадене, диария.

Диагноза се поставя от лекар след провеждане на различни тестове.

Основното лечение и тук е изключване на млечните продукти от менюто.

Някои хора с лактозна непоносимост понасят сравнително добре прием на безлактозни млечни продукти, кисело мляко, кефир, зрели сирена и кашкавали, но в по-малки количества.

Разлика между алергията към млякото и непоносимостта към лактоза:

Алергия към мляко Лактозна непоносимост
Дефиниция Млечната алергия е истинска хранителна алергия, която се развива срещу протеин, съдържащ се в млякото. Лактозната непоносимост е състояние, което се развива поради липсата на ензима лактаза в организма.

 

Възрастови групи Млечната алергия обикновено се наблюдава при кърмачета и деца под 3-годишна възраст.

 

Известно е, че честотата на непоносимост към лактоза се увеличава с напредване на възрастта.

 

Причини Млечната алергия е единствено имунна реакция.

 

Лактозната непоносимост е резултат от бактериална или вирусна инфекция, която уврежда червата или се дължи на генетична предразположеност.

 

Симптоми Коремна болка, гадене и повръщане, кожни обриви, подути устни и гърло.

 

Коремна болка, гадене и повръщане.

P.S. Статията е написана основно с информативна цел. Тя не цели поставане на диагнози и начини на лечение.
При различните хора могат да се развият различни симптоми, може да са и такива, неописани в статията.
При съмнение за алергия или непоносимост към мляко или лактоза се обърнете към лекар специалист!
За повече и по-подробна информация, както и изследвания, се обърнете към лекар специалист!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *