Мусака със спанак и ориз
Вегетарианска, без глутен, 12 блока според диета Зоната (12БПМВ).
мусака със спанак
вегетарианска мусака
без глутен
Нужни продукти за 4 порции:
300г спанак (толкова имах, но може и повече)
3 стръка пресен лук
170г ориз
80г сирене
2-3ч.л. мазнина (при мен зехтин)
сол, черен пипер, индийско орехче, магданоз
За заливката:
5 яйца
100г сирене
75г кашкавал
Нарязвате спанака и лука и задушавате в мазнината да поомекнат.
Добавяте ориза, сол и водичка, достатъчна ориза да поеме (съотношение ориз:вода е 1:3).
Задушавате под капак докато ориза поеме водата.
Добавяте подправките и натрошеното сирене и прехвърляте в тавичка (моята е с размери 25х25 см).
Заливате със сместа от яйца, натрошено сирене и настърган кашкавал.
Боцвате тук-там спаначената смес за да навлезе заливката и слагате да се пече на фурна.
За около 15-20 минути на 250 градуса беше готово.
След като поизстине нарязвате на 4 порции. Получиха се достатъчно големи порции за дами, че и за не толкова ящни господа 🙂 .
Бон апети!
Разпределение на продуктите по блокове:
- 5 яйца -5П, 180г сирене – 4,5П, 75г кашкавал – 2,5П. Общо 12 блока Протеин (12БП)
- 170г ориз – 12В
- спанака и лука не броя, тъй като разпределени на 12 блока (или 4 порции) количеството е нищожно.
- 2ч.л. мазнина – 6М, останалото от сиренето и кашкавала.
- Въпреки, че ястието се вписва в диета Зоната, то е с повече калории и това трябва да се вземе предвид ако искате да сте по-стриктни с режима си.
Безглутенови и диетични продукти може да пазарувате от нас: www.vegadietshop.com
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!