СИРОПИРАНИ СЛАДКИ
Без глутен и без захар, подходящи за хора на режим без млечни продукти с изключение на кисело мляко.
сиропирани курабийки
без глутен
целиакия
без захар
без млечни
По рецепта в тестото трябва да има и грис, но моят е малко по-едър отколкото трябва и реших да не рискувам и ползвах само брашно. Но ще пробвам и с моя грис, но половин доза, да не стане зян, ако нещо… 🙂
Нужни продукти за тестото:
2 яйца
200г кисело мляко с 4,5% масленост
60г еритритол+2с.л. течна стевия
60г кокосово масло
1 пакет бакпулвер, ванилия
100г оризово брашно
300г брашно за всякакви цели на Doves Farm
За сиропа:
1 ½ ч.ч. вода
1ч.ч. еритритол
ванилия
Тук количеството еритритол може да варира в зависимост от това колко сладък искате да бъде сиропа. И понеже тестото за сладките също е подсладено, в сиропа сложих по-малко еритритол. Моят съвет е да опитвате и така да прецените количеството.
Начин на приготвяне
Тесто: смесете всички съставки докато получите меко тесто, което се отлепва от стените на съда и лъжицата (бъркам с лъжица), но не може да се разточи и почти не полепва по ръцете. Но в никакъв случай твърдо и нелепнещо.
С навлажнени ръце късам малки топчета от тестото и редя в тавичка върху хартия за печене. Тавата събра около 2/3 от тестото.
Пека на 200 градуса до готовност.
Докато топчетата се пекат приготвям сиропа като в дълбока купа смесвам водата с еритритола и ванилията и бъркам докато еритритола се разтопи. Температура на водата – стайна – не топла, не студена. Сиропа не се вари.
След като сладките са готови още с изваждането им ги изсипвам в сиропа и бъркам за кратко с решетъчна лъжица да се намокрят всички и да попият от течността. Изсипвам в тава сладките с останалия сироп и ги подреждам да не са една върху друга. Оставям така да попият и останалия сироп. Стана бързо. Слагам в хладилник, с 5-6 сладки по-малко 🙂 .
Останалото 1/3 тесто сложих в хладилника, иначе става много лепкаво, и след като му дойде времето от него правя топчета, които овалвам в какао, пак редя в тавичка върху хартия за печене и пека на 200 градуса до готовност. Тях оставих без сироп. Ако искате и тях да сиропирате пригответе повече сироп.
Бон апети!
Бележки:
- Вместо еритритол може да ползвате захар – тръстикова, кокосова.
- Вместо кокосово масло може да ползвате краве масло.
- Вместо в какао, може да оваляте топчетата в кристална захар, в смлени орехи или други ядки, в натрошени печени фъстъци или слънчоглед, в кокосови стърготини. Всеки от тях дава различен вкус на курабийките.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!