Сиропирани сладки

СИРОПИРАНИ СЛАДКИ

Без глутен и без захар, подходящи за хора на режим без млечни продукти с изключение на кисело мляко.

сиропирани курабийки

 

По рецепта в тестото трябва да има и грис, но моят е малко по-едър отколкото трябва и реших да не рискувам и ползвах само брашно. Но ще пробвам и с моя грис, но половин доза, да не стане зян, ако нещо… 🙂

 

Нужни продукти за тестото:

2 яйца

200г кисело мляко с 4,5% масленост

60г еритритол+2с.л. течна стевия

60г кокосово масло

1 пакет бакпулвер, ванилия

100г оризово брашно

300г брашно за всякакви цели на Doves Farm

 

За сиропа:

1 ½ ч.ч. вода

1ч.ч. еритритол

ванилия

Тук количеството еритритол може да варира в зависимост от това колко сладък искате да бъде сиропа. И понеже тестото за сладките също е подсладено, в сиропа сложих по-малко еритритол. Моят съвет е да опитвате и така да прецените количеството.

 

Начин на приготвяне

Тесто: смесете всички съставки докато получите меко тесто, което се отлепва от стените на съда и лъжицата (бъркам с лъжица), но не може да се разточи и почти не полепва по ръцете. Но в никакъв случай твърдо и нелепнещо.

 

С навлажнени ръце късам малки топчета от тестото и редя в тавичка върху хартия за печене. Тавата събра около 2/3 от тестото.

Пека на 200 градуса до готовност.

 

Докато топчетата се пекат приготвям сиропа като в дълбока купа смесвам водата с еритритола и ванилията и бъркам докато еритритола се разтопи. Температура на водата – стайна – не топла, не студена. Сиропа не се вари.

 

След като сладките са готови още с изваждането им ги изсипвам в сиропа и бъркам за кратко с решетъчна лъжица да се намокрят всички и да попият от течността. Изсипвам в тава сладките с останалия сироп и ги подреждам да не са една върху друга. Оставям така да попият и останалия сироп.  Стана бързо. Слагам в хладилник, с 5-6 сладки по-малко 🙂 .

Останалото 1/3 тесто сложих в хладилника, иначе става много лепкаво, и след като му дойде времето от него правя топчета, които овалвам в какао, пак редя в тавичка върху хартия за печене и пека на 200 градуса до готовност. Тях оставих без сироп. Ако искате и тях да сиропирате пригответе повече сироп.

 

 

Бон апети!

 

Бележки:

  • Вместо еритритол може да ползвате захар – тръстикова, кокосова.
  • Вместо кокосово масло може да ползвате краве масло.
  • Вместо в какао, може да оваляте топчетата в кристална захар, в смлени орехи или други ядки, в натрошени печени фъстъци или слънчоглед, в кокосови стърготини. Всеки от тях дава различен вкус на курабийките.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *