Лазаня с патладжани

Лазаня с патладжани

Едно ястие в три варианта – веган, вегетарианско и месно. И трите са с прекрасен вкус. Кой ще изберете е въпрос на избор и начин на хранене.

лазаня с патладжани

Този път исках да имам веган ястие без глутен, което да се вписва в режима Зоната.

 

За тези, които се хранят по Зоната съдържа 8ПМВ за веган вариант, 10ПМ+8В или 12ПМ+8В за вегетариански и месен вариант (вижте опциите).

 

Нужни продукти за веган варианта (без глутен и без млечни). 

За тези, които се хранят в Зоната това са 8ПМВ.

100г кайма от грахов протеин

600г патладжани, обелени

600г домати от консерва или около 900г пресни и нарязани на кубчета

За соса бешамел: 500мл кокосово или бадемово мляко и 30г оризово брашно.

сол, пипер, риган за доматения сос

сол, пипер и идийско орехче за бешамела

По желание веган моцарела или веган кашкавал за поръсване (ако сте в Зоната пропуснете).

 

Как приготвих:

Накисвам сухата кайма в гореща вода с кубче разтворен гъбен булон в нея. Водата да е около 2 пръста над каймата, макар тя да изплува 🙂 . Похлупвам с чиния  да се запари добре и да омекне.

Беля патладжаните, нарязвам на кръгчета, нареждам ги в тавичка върху хартия за печене и пека на фурна – 250 градуса за около 10-15 минути – да омекнат, но да не изсъхнат.

10-15 минути след накисване на каймата тя е вече готова и я изцеждам от течността.

В дълбок тигам запържвам 3 скилидки чесън в 1ч.л. мазнина за 20-30 секунди, колкото да си пуснат аромата. После добавям каймата и запържвам (силно казано ) докато се зачерви.

Добавям доматите, малко сол и подправките и готвя за около 10 минути. Да се смесят ароматите, но и да има малко течност, ще ни трябва.

За бешамела: разбивам млякото с брашното и слагам на котлона да се сгъсти. Пак за кратко, около минута-две след завиране махам от котлона.

В дълбока тавичка нареждам ред от патладжаните поливам с половината доматен сос, пак патладжани, другата половина сос, поливам с бешамела, по желание може да поръсите с веган кашкавал. Слагам във фурната да се запече – отново 250 градуса, този път за около 15-20 минути докато бешамела, или веган кашкавала, се запече.

 

За вегетариански вариант:

Вместо кокосово мляко сложете прясно мляко и 2ч.л. зехтин, вместо една. Тогава ястието ще стане 10ПМВ.

Може да поръсите с кашкавал. За Зоната това са 12ПМ+10В с 60г кашкавал.

 

За месен вариант: вместо кайма от грах сложете около 330-340г кайма смес или телешка. Така пак ще имате 8ПМВ ако е с веган мляко, 10ПМВ с прясно мляко, 12ПМ+10В ако е с 60г кашкавал.

 

 

Зонови блокове при веган варианта:

Кайма от грах 8П+1В

Патладжани 2В, домати 3В, брашно 2В

Кокосово мляко приемам за 5М, зехтин 3М.

 

Кайма от грахов протеин може да поръчате от тук: Текстуриран грахов протеин.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *