Вегетарианска мусака

Вегетарианска мусака

Вегетарианска, зеленчукова мусака без глутен.

Едно предложение за дните без месо. Вегетарианско, зеленчуково ястие, богато на протеин и с не много въглехидрати. Което го прави идеално за хора, които не консумират месо, за хора с диабет и инсулинова резистентност, в режими за отслабване.

вегетарианска мусака


Цялото ястие съдържа 96г Протеин, 71г Мазнини, 228г Въглехидрати и 1850 ккал.

Ако се раздели на 8 порции, всяка една от тях ще бъде 1.7П+3МВ според диета Зоната. Което с допълване на протеина може да направи една пълноценна вечеря от 3 блока в Зоната /3ПМВ/. За допълването с протеин виж бележките.

Нужни продукти за 8 порции

1 стрък праз, около 150г

3 моркова, около 100-120г

2 тиквички, около 500г

¼ голяма зелка

200г грах

200г зелен фасул

Непълна чаена чаша пасирани домати, бяха готови от кутия, около 200-220г

4с.л. хранителна мая

100г киноа, суха

3с.л. зехтин

сол, пипер, дафинов лист /или други подправки по избор/

За заливката: 3 яйца, 200г кисело мляко, 300мл вода, 4с.л. с връх хранителна мая, 2с.л. с лек връх брашно без глутен /ползвах царевично/.

Как приготвих

Нарязах зеленуците на кубчета. Задуших праза и морковитев зехтина и малко водичка – на средна степен на котлона, под капак.

След като омекнаха добавих граха и зеления фасул и още малко водичка и сол. Задушавах под капак да омекне фасула.

Малко преди готовност на фасула добавих зелето. След като и то омекна сложих доматите и тиквичките и оставих за 3-4 минути на котлона.

През това време сварих киноата в подсолена вода в съотношение 1:3 /киноа:вода/.

Махнах от котлона, добавих киноата, хранителната мая, черен пипер, дафинов лист и разбърках добре всичко.

Пресипах в тава и сложих в предварително загрята фурна за 5-6 минути.

Приготвих заливката като смесих всичко добре и залях зеленчуковата смес. Пъхнах отново във фурната да се допече.

Получават се 8 порции, средно големи /за мен нормални/ или 6 наистина големи.

Ако се храните по Зоната ви трябват 1.3П, което може да бъде:

50г сирене или шунка /с шунка вече няма да е вегетарианско/

60-70г зърнеста извара

80-85г Котидж

1 яйце+1 белтък /ще стане малко повече, но не мисля, че ще е проблем/

Бон апети!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *