кюфтенца

Вегетариански шведски кюфтенца

Вкусно предложение за вегетарианци, с опция да бъде без глутен.

Вегетариански кюфтета

Съставки:
2 чаши варен див или кафяв ориз
1 чаша ситно нарязани гъби
1/2 чаша кисело мляко, 2%
2 яйца
3/4 чаша натрошени пълнозърнести или ръжени сухари (или безглутенови)
1 чаена лъжичка пушен червен пипер
1 чаена лъжичка чесън на прах
1/2 чаена лъжичка сол
3 ч.л. зехтин

За соса:
2 супени лъжици зехтин
1/2 чаена лъжичка чесън на прах
1/2 чаена лъжичка лук на прах

3 супени лъжици типово или нахутено брашно
1 1/2 чаша зеленчуков бульон
1ч.ч. кисело мляко
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Кюфтета:
Предварително загрeйте фурната до 250 градуса. Смесете съставките за кюфтетата и омесете добре заедно. Оформете топчета и ги поставете в тавичка върху хартия за печене. Печете за 15-20 минути до готовност.

Сос:
Разтопете маслото в голям тиган. Добавете лук на прах, чесън на прах и брашно. Бъркайте минута, две. Бавно добавете бульон, разбърквайте след всяко добавяне, за да направите гладък сос. Добавете киселото мляко. Нагласете консистенцията на соса според предпочитанията си с повече или по-малко бульон.

Поставете изпечените кюфтета в соса и разбъркайте добре, но внимателно. Оставете соса да заври и махнете от огъня.

Сервирайте с картофи, салата или печени зеленчуци.

Насладете се!

Рецептата е преведена и преработена в здравословен вариант от https://pinchofyum.com/vegetarian-swedish-meatballs

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *