Тост с авокадо

10 идеи за веган тост с авокадо

В предната част ви предложих идеи за тост с авокадо, като всички бяха с някакъв протеин – сирене, месо, яйца. Те са подходящи за всяка възраст и са едно балансирано меню за закуска.

10 идеи за веган тост с авикадо

Днешните ми предложения са за вегански тост, пак с авокадо, но без животински продукти, подходящи за постите. Също толкова вкусни, също толкова цветни и полезни.

За да има баланс на нутриентите, е добре пастета да се съчетае с храни, богати на растителен протеин, каквито са бобовите храни и ядките.

Започвам отново с него, пастет от авокадо – намачкано авокадо, сол, лимонов сок. Пресован чесън е по желание, в зависимост от другите продукти.

Макар за американците да е дип, в Мексико, и не само, гуакамоле, другаде пък салца, аз му казвам пастет, по бълкарски.

Та, за тази основа са подходящи следните варианти:

  1. Задушен спанак + задушени гъби

Спанакът и гъбите са храни, богати на протеин, което ще даде баланс на закуската ви.

Задушете в зехтин чаша нарязани на филийки гъби, докато се изпари водата. Подправете със сол, пипер и малко мащерка.  Ще се изненадате от вкуса. Отделно задушете под капак, отново с малко зехтин, шепа пресен спанак. Оставете водата да се изпари и подправете го със сол и лимон (по желание).

Препечени филийки пълнозърнест хляб намажете с пастета от авокадо, отгоре сложете спанака, а накрая гъбите.Тост с авокадо

Идеята е взета и допълнена от http://kblog.lunchboxbunch.com

  1. Боб + салца + лук

Боба е червен или черен, най-лесно е да ползвате от консерва (отцеден, изплакнат и подсушен). Червения и черния боб имат по-нисък гликемичен индекс, т.е. усвояват се по-бавно, от белия боб и са подходящи за диетично хранене. Освен това са и източник на протеин в случая, заедно с пълнозърнестия хляб.

Салца – гъсто доматено пюре, което може да разбъркате с малко зехтин и подправки по желание.

Върху препечени пълнозърнести филийки сложете от пастета с авокадо, отгоре размажете леко от подправената салца, гарнирайте с боба и червен лук на полумесеци. Може да поръсите и с нарязан пресен магданоз.

  1. Нахут + печена чушка + лук

Нахутът е от консерва (или ако имате в къщи сварен), отцеден и изплакнат.

Филийки хляб със зърна намажете с пастета от авокадо и гарнирайте с нахута, нарязана печена чушка, лук на кръгчета и магданоз.

Източник на протеин тук е хлябът заедно с нахута.

  1. Домати + песто

Препечени филийки протеинов хляб (продава се готов, но може да ползвате и хляб със зърна, с елда, със семена) намажете с пастета от авокадо и гарнирайте с кръгчета домати. Отгоре поръсете със зелено песто с ядки.

Източник на протеин в случая е хлябът и пестото, което обикновено се прави от зехтин, ядки и босилек.

  1. Сушени домати + кедрови ядки

Принципът е същият като по-горе – филийка, пастет от авокадо, сушени домати, кедрови ядки. Може да поръсите леко и с розмарин, но внимавайте, има силен аромат.

Може да замените кедровите ядки със сусамово семе или чия.

Протеин – хляб и ядки, евентуално песто.Тост с авокадо

  1. Mr. Green

Препечени филийки ръжен хляб се намзват с  пастета от авокадо, гарнират се със сварен зелен грах и се поръсва леко с балсамов оцет, сос от нар или лимонов сок. Поръсва се с магданоз. Все пак е mr. Green J

Някъде из нета видях съчетанието грах с печени лешници (не мога да се сетя къде, автора да прощава). Ако желаете, може да пробвате и да откриете още един вкус.

Протеин – хляб и грах, евентуално лешниците.Тост с авокадо

  1. Хумус от нахут + резени авокадо + печена чушки.

Хумус от нахут: 1 консерва (400г) нахут, 3-4 с.л.лимонов сок, 3 с.л.сусамов тахан, 2 скилидки чесън, ¼ ч. от водата на консервата нахут, магданоз по желание. Всичко се блендира до готовност, като водата се слага накрая толкова, колкото да стане желаната от вас гъстота на хумуса.

Има много рецепти за хумус, просто изберете вашата.

Препечени филийки или крекери с ленено семе (например) се намазват с хумуса, гарнират се с резени авокадо и парченца печена чушка.

Това са основните съставки. Може да добавите магданоз, чесън на прах, може чушката да е сурова…

Протеин – хляб и нахут.

  1. Авокадо + царевица + маслини

Препечени филийки хляб се намазват с пастет от авокадо и се гарнират със зърна сварена сладка царевица и нарязани обезкостени маслини. Любителите на лютото може да добавят ситно нарязана лютива чушка.

  1. Цвекло + моркови + нахут + слънчогледово семе.

Настъргват се цвекло и морков, объркват се и се овкусяват със сол, лимон и зехтин.

Препечени филийки хляб се намазват с пастета от авокадо, поръсват се със сместа от цвекло и моркови, добавят се зърна сварен нахут и се поръсва със запечено на сух тиган слънчогледово семе.

Протеин – хляб, нахут и слънчогледово семе

  1. Хумус от бял боб + домати + босилек

Хумус от бял боб се прави по същия начин като от нахут, виж по-горе. Към него може да добавите и намачкано авокадо.

Домати се нарязват ха дребни кубчета и се овкусяват със сол, зехтин и пресен босилек.

Препечени филийки ръжен хляб се намазват с хумуса от боб и се гарнират с овкусените домати.

Протеин – хляб и боб.Тост с авокадо

Естествено, с тези предложения не се изчерпва цялото разнообразие от идеи.

Но смятам, че е добра основа за да направите вашите пастети, хумус или дип J , които да съчетаете с пресни зеленчуци и така да се насладите на една полезна, вкусна и засищаща закуска.

Може да видите още 10 идеи за тост с авокадо за закуска.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *