Мляко с ориз и тиква

Мляко с ориз и тиква

Десертът в понеделник е почти стандартен. Нестандартното е, че го пекох в глинени съдчета.
Идеята заимствах от турския Sütlaç, който обикновено се приготвя в малки, симпатични глинени съдчета. И след като се сдобих с такива, бе съвсем в реда на нещата да приготвя и десертът за тях. Е, леко го измених, но….
Рецептата е от една доста стара книжка, като досега съм приготвяла този десерт само в тава. Сега обаче се получи просто Perfect ? .

Мляко с ориз и тиква

без глутен

 

Мляко с ориз и тиква ????
без глутен, без захар, с вариант без млечни, с вариант за десерт в Зоната.

Десерт в три различни варианта.

?Във всяка една порция сложих:
1 шепа сурова тиква на кубчета
1с.л. с лек връх ориз
100 мл мляко
Стевия, ванилия, канела за поръсване.

⚠️И тук идва различието.

☑️За стандартните – млякото е краве, подсладено със стевия на вкус или по желание с друг подсладител.

☑️За тези без млечни – млякото е от шам фъстък, подсладено със стевия или друг подсладител по желание.

?️‍♂️За тези в Зоната – малко по-обстойно.
Общо на една порция (т.е. в едно съдче) се получават 3БВ и ½ БП:
½ В тиква (65г), една шепа тиква на кубчета
½ ВП краве прясно мляко, 100мл
1 1/3 В ориз, 20г, 1 с.л. с лек връх
2/3 В петмез от фурми, 10г, 2 ч.л.
Допълнително стевия по желание.

?‍?Как приготвям?
В съдчето слагам първо тиквата на кубчета.
После поръсвам между кубчетата ориза.
Заливам с подсладеното мляко, ароматизирано с ванилия и леко разбърквам.
Подреждам съдчетата в голяма тава и слагам във фурната.
Едва тогава включвам на 180 градуса и пека докато млякото поизври.
Вадя, поръсвам с канела и охлаждам. Или вадя, охлаждам, всеки си поръсва канела ? .

?Бележки:
Ако се храните по Зоната трябва да добавите 2 ½ блока протеини и 3 блока мазнини по желание.
А може да пропуснете петмеза и да хапнете десерта след порция салата от 2/3В, поръсена с 1ч.л. зехтинче, в компанията на пържолка от 2 ½П (75г сурова). Общо 3БПМВ.

Бон апети!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *