Тост с авокадо

10 идеи за тост с авокадо за закуска

Авокадото е познато на маите и ацтеките още преди 8000 години, а през XVII век е донесено в Европа от испанците.

тост с авокадо

Плодът е богат на витамини А, Е и С, на желязо, на протеин и на полезни мазнини.

Авокадото съдържа омега 3 мазнини, които имат противовъзпалителни свойства, полезно е за сърцето, намалява високия холестерол, богато е на антиоксиданти. Маслото от авокадо е много добро за готвене, тъй като има висока точка на горене. Използва се и в козметиката при екземи, за овлажняване и против стареене на кожата, стимулира растежа на косата.

А знаете ли, че дървото достига височина до 15 метра, плодът узрява едва след като е откъснат и че костилката му всъщност е семка?

Ако все още не сте открили авокадото като продукт във вашата кухня, то значи е време да го направите.

Като начало може да го включите в сутрешната си закуска, използвайки следните идеи за сандвичи.

Основа на сандвичите ви може да бъде пастет от авокадо – с лъжица изгребете вътрешността на едно авокадо, намачкайте и овкусете със сол на вкус, една скилидка пресован чесън, лимонов сок и черен пипер (по желание).

От тук нанатък е въображение, но нека ви помогна.

Върху препечена филийка намажете пастет от авокадо, а върху него сложете:

  1. Поширано яйце (или яйце на око) и поръсете с червен пипер, по възможност на пулчета (натрошен сух пипер), може и лютив.

Пошираното яйце се приготвя като яйцата по панагюрски – в съд в вряща вода и малко оцет се чуква внимателно яйцето, като преди това водата се завърта за да може яйцето като попадне във водата да се завърти леко от инерцията на водата и така да се получи кръгла форма, т.е. да не се разтече. Вижда ви се трудно?  Нека е яйце на око. Тост с авокадо

  1. Ако протеина ви се вижда малко, под пошираното яйце добавете парче шунка. Може да поръсите с черен пипер.
  2. Задушете шепа спанак в малко мазнина под капак за няколко минути. Разстелете го върху пастета от авокадо, отгоре отново яйце и по желание гарнирайте с резенчета краставичка. Тост с авокадо
  3. Вместо поширано яйце направете любимите си бъркани яйца, сложете ги върху авокадото и гарнирайте с резенчета репички. Тост с авокадо
  4. Следващ избор – нека да е варено яйце на половинки или на кръгчета и разпръснете зрънца нар.
  5. Накъсайте на парченца пушена сьомга и отгоре добавете кръгчета червен лук и/или каперси. Малко копър и лимонче не са излишни.Тост с авокадо
  6. Накъсайте моцарела на парчета, сложете ги върху пастета от авокадо и добавете половинки чери домати и нарязан босилек.  Тост с авокадо
  7. А какво ще кажете за сготвени пуешки гърди на парченца и кръгчета червена чушка?
  8. Намажете филийка хляб с пастета от авокадо, отгоре наредете кръгчета домати, върху тях слайс кашкавал и запечете.
  9. Нарежете на кубчета малко парче краставичка и домат, натрошете българско бяло сирене. Наредете ги върху пастета, поръсете с магданоз и се насладете!

Има още безброй комбинации на протеини с авокадото, просто експериментирайте и намерете своя вкус.

Следващата ми мини статийка ще бъде отново за тост с авокадо. Този път без животински продукти, но все така вкусно и полезно.

О, ще има още една – нещо сладичко за закуска, пак с авокадо, пак на тост.

Идеите черпя от www.pinterest.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *