китайски биологичен часовник

Китайски биологичен часовник

Или как да живеем в хармония с тялото си?

Китайски биологичен часовник

Според традиционната китайска медицина човешкото тяло  има енергийна система, която се състои от енергийни канали, наречени меридиани. По тях протича жизнената енергия на човек, като всеки меридиан отговаря на определен орган от тялото – черен дроб, бъбреци, бели дробове и т.н. Меридианите са общо 12 на брой, разделени на шест двойки.
Когато даден орган е в енергийния си връх, този в противоположната страна на биологическия часовник (с 12 часа разлика) е в най-ниското си енергийно ниво.
Например, между 1:00 и 3:00 черният дроб достига своя връх, а тънките черва са в най-ниското си енергийно ниво.
Практикуващите китайска медицина използват този часовник за да определят органа, отговорен за заболяването. Например, ако откриете, че се будите в часовете между 3:00 и 5:00 всяка сутрин, може да ви мъчи скрита тъга или печал, или може да имате заболяване в областта на белите дробове.
Ако се появяват чувства на гняв или възмущение, можете да ги усещате най-силно през времето на черния дроб, което е между 1:00 и 3:00 сутринта, а ако изпитвате болки в гърба в края на работния си ден, можете да имате натрупани в себе си чувства на страх или проблеми с бъбреците.
Препоръчително е да се следи биологичния часовник и да се записва времето от деня, когато се появяват симптоми, като например, умора, болка и други подобни. Часът на започване на болката информира за причината за проявата й.  Смята се, че този цикъл ни помага да знаем кога е най-подходящо да сме физически активни, кога да ядем, кога да почиваме и кога да спим.

Време на максимална функция:

от 1:00 – 3:00 – черен дроб (детоксикация, мускули и очи)
от 3:00 – 5:00 – бели дробове (кожа)
от 5:00 – 7:00 – дебело черво (асимилация, изхвърляне, кожа)
от 7:00 – 9:00 – стомах (лимфа, храносмилане)
от 9:00 – 11:00 – далак, панкреас (лимфа, храносмилане)
от 11:00 – 13:00 – сърце (артериално кръвообръщение)
от 13:00 – 15:00 – тънки черва (храносмилане, асимилация, артерии)
от 15:00 – 17:00 – пикочен мехур (кости, зъби, изхвърляне, прочистване)
от 17:00 – 19:00 – бъбреци (кости, зъби, уши, филтриране, изхвърляне)
от 19:00 – 21:00 – сърдечна област (свиване на кръвоносните съдове)
от 21:00 – 23:00 – дванадесетопръстник (терморегулация)
от 23:00 – 1:00 – жлъчен мехур (храносмилане, мускули, очи)

Време на минимална функция или покой:

от 1:00 – 3:00 – тънки черва (храносмилане, асимилация в артериите)
от 3:00 – 5:00 – пикочен мехур (кости, зъби, прочистване, изхвърляне)
от 5:00 – 7:00 – бъбреци (кости, зъби, уши, филтрация, изхвърляне)
от 7:00 – 9:00 – сърдечна област (свиване на кръвоносните съдове)
от 9:00 – 11:00 – дванадесетопръстник (терморегулация)
от 11:00 – 13:00 – жлъчен мехур (храносмилане, мускули, очи)
от 13:00 – 15:00 – черен дроб (детоксикация, мускули и очи)
от 15:00 – 17:00 – бели дробове (кожа)
от 17:00 – 19:00 – дебело черво (усвояване, изхвърляне, кожа)
от 19:00 – 21:00 – стомах (лимфа, храносмилане)
от 21:00 – 23:00 – далак, панкреас (лимфа, храносмилане)
от 23:00 – 1:00 – сърце (артериално кръвообръщение)

От 5:00 до 7:00 е времето на дебелото черво, което го прави идеалното време за изхождане и за премахване от тялото на токсините от предишния ден. Това е и идеалното време да се къпете и да решите косата си. Приема се, че ресането на косата помага за премахването на енергията от ума.
По това време могат да се проявят емоции като отбранителност или усещания за застой.

От 7:00 до 9:00 е времето на стомаха, така че това е най-подходящото време за стабилна закуска за да подобрите храносмилането и усвояването на храната. Емоциите, които могат да се породят по това време включват отвращение или отчаяние.

От 9:00 до 11:00 е времето на панкреаса и далака и е свързано с освобождаването на ензими, за да помогнат разграждането на храната и за освобождаването на енергия за предстоящия ден. Това е идеалното време за физическа активност и работа. Вършете най-натоварващите си задачи за деня по това време.

От 11:00 до 13:00 е времето на сърцето, което ще работи, за пренасяне на хранителни вещества в цялото тяло, за да помогне в зареждането ви с енергия и храна. Това време е подходящо за обяд, като се препоръчва да хапнете лека, готвена храна. Чувства на изключително щастие или тъга могат да бъдат изпитани по това време.

От 13:00 до 15:00 е времето на тънките черва и в този период завършва храносмилането и усвояването на изядената по-рано храна. Това е добро време да свършите задачите си за деня или да направите физически упражнения. По това време могат подсъзнателно да се появят уязвими мисли или чувства на изоставеност.

От 15:00 до 17:00 е времето на пикочния мехур когато метаболитните шлаки влизат във филтриращата система на бъбреците. Това е идеалното време за учене или за извършване на умствена дейност. Препоръчва се още една чаша чай, както и пиенето на много вода, която да спомогне процесите на детоксикация. Може да се почувствате раздразнени или плахи по това време на деня.

От 17:00 до 19:00 е времето на бъбреците когато кръвта бива филтрирана и бъбреците работят за поддържането на правилния химически баланс в тялото. Това е идеалното време за вечеря и за активиране на кръвообръщението като например да отидете на масаж или да направите стречинг. Може да са активни по това време подсъзнателни мисли на страх или ужас.

От 19:00 до 21:00 е времето на кръвообръщението, когато хранителните вещества биват отнасяни до всяка клетка в тялото. Това е идеалното време за четене. Избягвайте умствени дейности по това време. Може да изпитате затруднение в изразяването на емоции, това е идеалното време за секс или зачеване.

От 21:00 до 23:00 е времето на тройното загряване или на ендокринната система когато хомеостазата на тялото се коригира и тялото се зарежда отново с ензими. Препоръчва се да се спи по това време, за да може тялото да съхрани енергия за следващия ден. Също така могат да бъдат изпитани чувства на параноя или объркване.

От 23:00 до 1:00 е времето на жлъчния мехур. В китайската медицина това е периодът от време когато Ин енергията отслабва, а ян енергията започва на нараства. Ян енергията ви помага да сте активни през деня и се съхранява докато спите. Могат да се появят подсъзнателни чувства на възмущение по това време.

От 1:00 до 3:00 е времето на черния дроб и време, когато тялото трябва да спи. През това време се освобождават токсини и се прави прясна нова кръв. Ако се будите по това време може да имате твърде много ян енергия или проблеми с черния дроб или пътищата на детоксикация. Това е времето на гняв, разочарование и силни страсти.

От 3:00 до 5:00 е времето на белите дробове и отново е време, когато тялото трябва да спи. Тялото трябва да се поддържа топло, което ще помогне на белите дробове да презаредят тялото с кислород. Ако се будите по това време, препоръчват се облекчаващи нервите упражнения като дихателни упражнения. Белите дробове се свързват също с чувствата тъга и печал.

Когато планирате дневните си дейности съобразете това с пиковата енергия във всеки орган и избягвайте действия, които могат да натоварват органовите системи когато те са в най-ниско ниво на енергия или в покой. Помислете и за навиците си, които бихте могли да промените така, че да подпомогнете правилното протичане на енергията през организма ви.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *