Торта с череши

Нисковъглехидратна торта с череши

Без глутен, без захар, с опция да бъде 6 блока според диета Зоната. Подходяща за хора, които не консумират млечни продукти с изключение на кисело мляко, за хора с диабет и преддиабет (инсулинова резистентност), при безглутенов режим на хранене.

нисковъглехидратна торта с череши

 

Тъй като тортата беше за проба, направих само 3 блата. Но идеята беше да може да се направят повече блатове в зависимост от желанието в момента. Затова давам рецепта за един блат и съответно крем към него.

Всеки блат е 1ПМ в Зоната, всеки крем е 1П2М в Зоната.

 

За всеки блат:

1 яйце, 1ч.л. еритритол, 3с.л. ядково мляко, 14г кайсиево брашно Balcho, на върха на ножа амонячна сода (или сода бикарбонат с малко оцет).

 

За крем над всеки блат:

100г цедено кисело мляко, 1ч.л. лешников тахан, 1ч.л. еритритол, стевия на вкус, малко ванилия, 3-4 обезкостени череши, нарязани на дребно.

Крем за най-отгоре и украса:
100г цедено кисело мляко, 1ч.л. лешников тахан, 1ч.л. еритритол, ванилия, стевия по желание, за украса 8-10 череши, разделени на половинки.

 

Как приготвих.

Разбивам продуктите за блата и оставям за минута, тъй като кайсиевото брашно поема водата и след като сме спрели да бъркаме.

През това включих фурната на 250 градууса.

Разчертах три еднакви кръга (с диаметър 19см) върху хартия за печене и ги изрязах.

Сложих кръг в тавичка, върху него сипах тестото и го рзпределих по целия кръг на тъничък блат. Сложих във фурната и пекох до готовност – за около 3-5 минути е готово.

Докато се пече едниния блат разбърквам сместа за втория и разпределям върхи върху втория хартиен кръг.

Вадя изпечения блат и слагам следващия и т.н.

Блатчетата се получиха точно такива каквито ги исках – твърдички, но не и като бисквити.

След като изпекох всички блатове разбърках съставките за крема на два блата и сложих вътре нарязаните череши.

Сглобих тортата – блат – крем с череши – блат – крем с череши – блат – крем – череши за украса.

Получи се нещо НЕ-ВЕРОЯТ-НО!

 

Съвсем спокойно може да направите 5-6 блата по същата схема, съответно 5-6 крема. Затова умишлено давам рецептата за всеки един блат и крем към него. Така ще получите по-тънка или по-дебела тортичка.

 

Бон апети!

 

Бележки:

  • За да сте в Зоната от 6 блока с удвоени мазнини:

Целият сладкиш е 6П+12М+3.8В, приемам 6П+12М+4В

Към крема добавете 1с.л. мед или 2с.л. кленов сироп и ще имате точно 6П12М6В.

  • Кайсиевото брашно може да заместите с обезмаслено бадемово брашно на Balcho, със сусамово, лешниково или друго ядково брашно. Не зная дали ще се получи така твърдо както би трябвало. С обикновено бадемово и с кокосово брашно става мек блат, но коригирайте количеството. Трябват нови сметки за Зоната.
2 replies
  1. Ели
    Ели says:

    бихте ли балансирали този сладкиш с бланшираните бадеми от лидл
    много благодаря предварително

    Отговор
  2. admin
    admin says:

    Здравейте. Бланшираните бадеми от Лидъл, а и всякакво друго брашно от бланширани бадеми, са с високо съдържание на мазнини, което прави невъзможно ползването му като основно брашно в този случай. Иначе може да го ползвате като увеличите количеството, но няма да сте в Зоната. Но пък ще стане нисковъглехидратен сладкиш. Ще пробвам така 🙂 .

    Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *