Нисковъглехидратна торта с череши
Без глутен, без захар, с опция да бъде 6 блока според диета Зоната. Подходяща за хора, които не консумират млечни продукти с изключение на кисело мляко, за хора с диабет и преддиабет (инсулинова резистентност), при безглутенов режим на хранене.
нисковъглехидратна торта с череши
без глутен
целиакия
без захар
зоната
диета
Тъй като тортата беше за проба, направих само 3 блата. Но идеята беше да може да се направят повече блатове в зависимост от желанието в момента. Затова давам рецепта за един блат и съответно крем към него.
Всеки блат е 1ПМ в Зоната, всеки крем е 1П2М в Зоната.
За всеки блат:
1 яйце, 1ч.л. еритритол, 3с.л. ядково мляко, 14г кайсиево брашно Balcho, на върха на ножа амонячна сода (или сода бикарбонат с малко оцет).
За крем над всеки блат:
100г цедено кисело мляко, 1ч.л. лешников тахан, 1ч.л. еритритол, стевия на вкус, малко ванилия, 3-4 обезкостени череши, нарязани на дребно.
Крем за най-отгоре и украса:
100г цедено кисело мляко, 1ч.л. лешников тахан, 1ч.л. еритритол, ванилия, стевия по желание, за украса 8-10 череши, разделени на половинки.
Как приготвих.
Разбивам продуктите за блата и оставям за минута, тъй като кайсиевото брашно поема водата и след като сме спрели да бъркаме.
През това включих фурната на 250 градууса.
Разчертах три еднакви кръга (с диаметър 19см) върху хартия за печене и ги изрязах.
Сложих кръг в тавичка, върху него сипах тестото и го рзпределих по целия кръг на тъничък блат. Сложих във фурната и пекох до готовност – за около 3-5 минути е готово.
Докато се пече едниния блат разбърквам сместа за втория и разпределям върхи върху втория хартиен кръг.
Вадя изпечения блат и слагам следващия и т.н.
Блатчетата се получиха точно такива каквито ги исках – твърдички, но не и като бисквити.
След като изпекох всички блатове разбърках съставките за крема на два блата и сложих вътре нарязаните череши.
Сглобих тортата – блат – крем с череши – блат – крем с череши – блат – крем – череши за украса.
Получи се нещо НЕ-ВЕРОЯТ-НО!
Съвсем спокойно може да направите 5-6 блата по същата схема, съответно 5-6 крема. Затова умишлено давам рецептата за всеки един блат и крем към него. Така ще получите по-тънка или по-дебела тортичка.
Бон апети!
Бележки:
- За да сте в Зоната от 6 блока с удвоени мазнини:
Целият сладкиш е 6П+12М+3.8В, приемам 6П+12М+4В
Към крема добавете 1с.л. мед или 2с.л. кленов сироп и ще имате точно 6П12М6В.
- Кайсиевото брашно може да заместите с обезмаслено бадемово брашно на Balcho, със сусамово, лешниково или друго ядково брашно. Не зная дали ще се получи така твърдо както би трябвало. С обикновено бадемово и с кокосово брашно става мек блат, но коригирайте количеството. Трябват нови сметки за Зоната.
бихте ли балансирали този сладкиш с бланшираните бадеми от лидл
много благодаря предварително
Здравейте. Бланшираните бадеми от Лидъл, а и всякакво друго брашно от бланширани бадеми, са с високо съдържание на мазнини, което прави невъзможно ползването му като основно брашно в този случай. Иначе може да го ползвате като увеличите количеството, но няма да сте в Зоната. Но пък ще стане нисковъглехидратен сладкиш. Ще пробвам така 🙂 .