Мусака със спанак и просо
Вегетарианско ястие без глутен, с опция да бъде без млечни продукти, веган (виж Бележките).
мусака със спанак и просо
без глутен
целиакия
без млечни
веган
вегетарианско
Високопротеиново, подходящо за хора с ИР (преддиабет), диабет, приблизително 12 блока в Зоната.
Една порция от мусаката съдържа: Белтъци 19г, Мазнини 10г, Въглехидрати 41г, Калории 340.
Нужни продукти за 4 порции, големи:
300г гъби
300г спанак
15г хранителна мая
3 скилидки чесън, сол, пипер, индийско орехче
130г просо
12-15г масло
За заливката: 2 яйца, 400г кисело мляко, 15г хранителна мая – разбити добре.
Начин на приготвяне:
Измих просото и сложих да се вари в подсолена вода в съотношение 2:1. Следете процеса, ако има нужда добавете още малко вода.
През това време задуших гъбите в маслото докато се изпари водата.
Добавих нарязания спанак, задуших да омекне.
Поръсих с подправките и хранителната мая, махнах от огъня и разбърках добре, да се разтвори хранителната мая.
Смесих спаначената смес със свареното просо и сипах в тавичка.
Залях със заливката и пекох на 250 градуса докато се зачерви.
Бон апети!
Бележки:
- Хранителната мая може да се пропусне, но това ще намали количеството белтък в ястието. Ще повлияе и на вкуса, тъй като хранителната мая има вкус и мирис на пармезан, поне за мен 🙂 .
- Ако нямате проблем с останалите млечни, в мусаката може да добавите сирене, а в заливката кашкавал. На мен ми е позволено само кисело мляко. Затова и търся алтернативни източници на Протеин, в случая хранителната мая.
- По съдържание на нутриенти една порция се приближава до 3 блока според диета Зоната. Но при редукция на тегло да е порция по изключение.
- Ако сте на диета може да намалите мазнините наполовина.
- Ако сте веган или имате проблеми изцяло с млечните, то направете заливка от сос Бешамел: веган мляко, подходящо брашно, пак хранителна мая и/или поръсете с веган кашкавал. Няма да имате същите нутриенти обаче.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!