Мусака със спанак и просо

Мусака със спанак и просо

Вегетарианско ястие без глутен, с опция да бъде без млечни продукти, веган (виж Бележките).

мусака със спанак и просо

Високопротеиново, подходящо за хора с ИР (преддиабет), диабет, приблизително 12 блока в Зоната.

 

Една порция от мусаката съдържа: Белтъци 19г, Мазнини 10г, Въглехидрати 41г, Калории 340.

 

Нужни продукти за 4 порции, големи:

300г гъби

300г спанак

15г хранителна мая

3 скилидки чесън, сол, пипер, индийско орехче

130г просо

12-15г масло

За заливката: 2 яйца, 400г кисело мляко, 15г хранителна мая – разбити добре.

 

Начин на приготвяне:

Измих просото и сложих да се вари в подсолена вода в съотношение 2:1. Следете процеса, ако има нужда добавете още малко вода.

През това време задуших гъбите в маслото докато се изпари водата.

Добавих нарязания спанак, задуших да омекне.

Поръсих с подправките и хранителната мая, махнах от огъня и разбърках добре, да се разтвори хранителната мая.

Смесих спаначената смес със свареното просо и сипах в тавичка.

Залях със заливката и пекох на 250 градуса докато се зачерви.

 

Бон апети!

 

Бележки:

  • Хранителната мая може да се пропусне, но това ще намали количеството белтък в ястието. Ще повлияе и на вкуса, тъй като хранителната мая има вкус и мирис на пармезан, поне за мен 🙂 .
  • Ако нямате проблем с останалите млечни, в мусаката може да добавите сирене, а в заливката кашкавал. На мен ми е позволено само кисело мляко. Затова и търся алтернативни източници на Протеин, в случая хранителната мая.
  • По съдържание на нутриенти една порция се приближава до 3 блока според диета Зоната. Но при редукция на тегло да е порция по изключение.
  • Ако сте на диета може да намалите мазнините наполовина.
  • Ако сте веган или имате проблеми изцяло с млечните, то направете заливка от сос Бешамел: веган мляко, подходящо брашно, пак хранителна мая и/или поръсете с веган кашкавал. Няма да имате същите нутриенти обаче.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *