Сиропирано парфе с тиква
Сочен и вкусен десерт без глутен, без захар и без млечни продукти.
Десертът е подходящ и за хора с целиакия, с диабет, с инсулинова резистентност, при НВВМХ.
Парфе с тиква
без глутен
целиакия
без млечни
без захар
Нужни продукти за тавичка 20х20 см:
За блата:
3 яйца
3с.л. еритритол
80-100мл кокосово мляко (или ядково)
1 кафена лъжичка сода бикарбонат или ½ пакет бакпулвер
ванилия
5 пълни с.л. кокосово брашно
За бялото парфе, което стана сироп за сиропиране 🙂 :
1 кен кокосово мляко лайт, Frеshona от Лидъл
1с.л. течна стевия
Ванилия
1 пакет желатин
За парфето с тиква:
250г тиква, приготвена на пара
1-2с.л. еритритол
Ванилия
½ пакет желатин
Начин на приготвяне:
Разбивам всички продукти за блата, сипвам в тавичка, напръскана със спрей за готвене и пека до готовност, до суха клечка.
Оставям блата да изстине и приготвям сиропа.
Кенчето с кокосово мляко е на стайна температура, добавям стевията, ванилията и отсипвам малко от него за парфето с тиква.
Към останалото, вече подсладено мляко, слагам желатина, предвателно накиснат във вода и разтопен, разбърквам добре.
Заливам блата с тази смес и слагам в хладилника да стегне. Идеята ми беше да остане върху блата и да стегне като бял кокосов слой парфе, НО…блата взе, че попи течността и така се сиропира като същевременно стегна в хладилника 🙂 .
Докато чакам да стегне, намачквам тиквата, подслаждам с еритритола и ароматизирам с ванилията. Добавям и заделеното мляко.
След като бялото парфе стегне слагам ½ пакет желатин в тиквената смес и изсипвам върху него. Отново слагам в хладилник.
След охлаждане разрязах на 9 идеални парфета.
Бон апети!
Бележки:
- Тиквената смес може да ароматизирате с канела.
- Някъде може да добавите и орехи, може би в блата…
- Тиквата може да е друг плод по желание. Смятам да пробвам с ягоди, само да им дойде времето 🙂
- Десертът е нисковъглехидратен и е подходящ за такъв режим на хранене.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!