Сиропирано парфе с тиква

Сиропирано парфе с тиква

Сочен и вкусен десерт без глутен, без захар и без млечни продукти.

Десертът е подходящ и за хора с целиакия, с диабет, с инсулинова резистентност, при НВВМХ.

Парфе с тиква

Нужни продукти за тавичка 20х20 см:

За блата:

3 яйца

3с.л. еритритол

80-100мл кокосово мляко (или ядково)

1 кафена лъжичка сода бикарбонат или ½ пакет бакпулвер

ванилия

5 пълни с.л. кокосово брашно

 

Сиропирано парфе с тиква

За бялото парфе, което стана сироп за сиропиране 🙂 :

1 кен кокосово мляко лайт, Frеshona от Лидъл

1с.л. течна стевия

Ванилия

1 пакет желатин

 

За парфето с тиква:

250г тиква, приготвена на пара

1-2с.л. еритритол

Ванилия

½ пакет желатин

 

Начин на приготвяне:

Разбивам всички продукти за блата, сипвам в тавичка, напръскана със спрей за готвене и пека до готовност, до суха клечка.

Оставям блата да изстине и приготвям сиропа.

Кенчето с кокосово мляко е на стайна температура, добавям стевията, ванилията и отсипвам малко от него за парфето с тиква.

Към останалото, вече подсладено мляко, слагам желатина, предвателно накиснат във вода и разтопен, разбърквам добре.

Заливам блата с тази смес и слагам в хладилника да стегне. Идеята ми беше да остане върху блата и да стегне като бял кокосов слой парфе, НО…блата взе, че попи течността и така се сиропира като същевременно стегна в хладилника 🙂 .

Докато чакам да стегне, намачквам тиквата, подслаждам с еритритола и ароматизирам с ванилията. Добавям и заделеното мляко.

След като бялото парфе стегне слагам ½ пакет желатин в тиквената смес и изсипвам върху него. Отново слагам в хладилник.

След охлаждане разрязах на 9 идеални парфета.

 

Бон апети!

 

Бележки:

  • Тиквената смес може да ароматизирате с канела.
  • Някъде може да добавите и орехи, може би в блата…
  • Тиквата може да е друг плод по желание. Смятам да пробвам с ягоди, само да им дойде времето 🙂
  • Десертът е нисковъглехидратен и е подходящ за такъв режим на хранене.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *