Питка без глутен

Хрупкава селска питка

Хрупкава селска питка без глутен и без яйца.

Хрупкава сеска питка

Нужни са ви следните продукти:
250г безглутеново брашно, готов микс за черен хляб
2 с.л. с връх ленено брашно (35-40г)
½ ч.л. сол
1ч.л. захар
1ч.л. мая за хляб (3-4 г)
½ ч.л. сода за хляб (3 г)
100г кисело мляко
1-2 с.л. олио, зехтин или масло от черен кимион
170 мл вода
Около лъжичка семена от черен кимион за поръсване (аз ползвах мляно семе).

Смесете добре сухите продукти, без семената, в купа.

Направете кладенче и в него сипете мокрите съставки по реда на изброяването им, без да ги разбивате предварително.

С миксер (или в моя случай с голяма вилица) разбийте внимателно първо мокрите съставки, а после постепенно вземайте и от сухатата смес докато се образува лепкаво тесто като за безглутенов хляб (по-рядко от тесто за пшеничен хляб).

В кръгла тавичка сложете хартия за печене и върху нея изсипете сместа за питката.

С мокри ръце разстилайте навсякъде питката като я оформите кръгла и плоска.

Поръсете със семената от черен кимион и сложете във фурна на 50 градуса да втаса.

След като питката увеличи обема си, увеличете градусите на 180 и печете до готовност, като последните 5 минути увеличете на 250 градуса и запечете само отдолу.

Така питката стана леко препечена и хрупкава, а семената на кимиона й придадоха невероятен аромат.

Бон апети!

Бележки:

  • Количеството вода може да варира в зависимост от брашното, тъй като различните марки брашно попиват различно количество вода. Ориентирайте се по гъстотата на тестото.
  • Може да поръсите с различни семена, въпрос на избор.

Цветните продукти от рецептата може да закупите от www.vegadietshop.com или просто като кликнете върху тях.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *