Есенна яхния с праз
Без глутен, 18ВМ според диета Зоната (6 порции, всяка по 3 въглехидратни блока според диета Зоната).
Една българска манджичка, любима на всички вкъщи. Може да бъде подходяща за хапване по време на пости (виж бележките).
есенна яхния с праз
без глутен
целиакия
зоната
диета

За 6 порции яхния са ви нужни следните продукти:
3 стръка праз, 300г
3 средно големи моркова, 130г
3-4 картофа, 480г
200г млени домати
4-5с.л. ориз, 60г
2ч.ч.телешки бульон+1-2 ч.ч. гореща вода
Сол, червен пипер, дафинов лист, черен пипер
2с.л. зехтин
Задуших праза и морковите в зехтина , като ползвам мултикукър и програма запичане.
После добавих всички останали продукти, заедно с телешкия бульон и готвих 20 минути на програма къкрене.
Това е – отново бързо и лесно.
Бележки:
- Ако нямате мултикукър пригответе на тиган като готвите до готовност на ориза и картофите. Добре е в този случай да оставите доматите последни, малко преди готовност на картофите и ориза. Прибавени преди тях „ги стягат” и се готвят по-дълго.
- Цялата яхния е 18 блока в Зоната. Това са 6 порции, всяка по 3 блока.
- Разпределение на продуктите по блокове:
- Въглехидрати – праз 2В, моркови 1.3В, картофи 9.7В, домати 0.7В, ориз 4.3В
- Мазнини – зехтин 18М
- Допълнете с протеин по избор.
- Ястието е подходящо за хапване по време на пости, но ще трябва да замените телешкия бульон с вода.





Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!