Безглутенови тортила питки

Безглутенови тортила питки

Идеални за ползване както като хляб, така и като пърленки или питки за дюнер.

Безглутенови тортила питки

Необходими продукти:

300г брашно от касава
½ ч. л. сол
50г масло
200мл мляко (става и с бадемово)
мазнина за печенето (може и без).

Начин на приготвяне:

В млякото се добавя маслото и се загрява на котлона до разтопяване на маслото (почти да заври).

Маха се от котлона, добавя се солта, разбърква се бързичко и се добавя наведнъж всичкото брашно. Разбърква се интензивно с бъркалка (аз ползвах голяма вилица за готвене, но може би ще е подходяща дървена бъркалка, като при качамак).

Много бързо се образува тесто, гладко, нелепнещо и с много добра консистенция. Изважда се от съда и съвсем леко се омесва. Увива се с фолио за свежо съхранение (стреч фолио) и се оставя да почива около 20-30 мин.

Загрява се тиган (моят беше на Тефал, за палачинки) на котлона на средна степен.

Котлона не тряба да е силен, че изгарят. Моят има девет степени, аз пекох на 5-та и 6-та (докато улуча 🙂 ).

Взема се  малка топка от тестото, разточва се  върху стреч фолио на много тънка кора, като тортила.  След това се отлепва от фолиото, прехвърляки я върху дланта и се слага в тигана да се пече. Може да сложите малко мазнина в тигана, а може и да пропуснете.

Като започне печенето питката започва да се надува на места, а след минута две, като е готова, се обръща и от другата страна. Запича се отново и идва ред на следващата.

От това тесто направих 9 питки. Експериментирах като първите три оставих непокрити в чиния, следващите три покрих с друга чиния, а последните, веднага след изаждането им, намазвах с масло.

Първите станаха леко хрупкави, следващите стана малко по-меки, а последните поомекнаха и стават и за дюнер.

Уверявам ви, че вкусът им по нищо не отстъпва на тези с пшенично брашно от което съм мнооого доволна 🙂 .

Може да си направите пърленки като след като ги извадите от тигана намажете с чесново масло или с кашкавал, със сирене и чубрица и т.н.

Bon appétit!

P.S. Направих доза от питките и с бадемово мляко, купено, също се получи чудесно. Което ги прави подходящи и за режим без млечни продукти.

Рецептата е от нета, но с бяло брашно.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *