Безглутенови тортила питки
Идеални за ползване както като хляб, така и като пърленки или питки за дюнер.
Безглутенови тортила питки
Без млечни
Необходими продукти:
300г брашно от касава
½ ч. л. сол
50г масло
200мл мляко (става и с бадемово)
мазнина за печенето (може и без).
Начин на приготвяне:
В млякото се добавя маслото и се загрява на котлона до разтопяване на маслото (почти да заври).
Маха се от котлона, добавя се солта, разбърква се бързичко и се добавя наведнъж всичкото брашно. Разбърква се интензивно с бъркалка (аз ползвах голяма вилица за готвене, но може би ще е подходяща дървена бъркалка, като при качамак).
Много бързо се образува тесто, гладко, нелепнещо и с много добра консистенция. Изважда се от съда и съвсем леко се омесва. Увива се с фолио за свежо съхранение (стреч фолио) и се оставя да почива около 20-30 мин.
Загрява се тиган (моят беше на Тефал, за палачинки) на котлона на средна степен.
Котлона не тряба да е силен, че изгарят. Моят има девет степени, аз пекох на 5-та и 6-та (докато улуча 🙂 ).
Взема се малка топка от тестото, разточва се върху стреч фолио на много тънка кора, като тортила. След това се отлепва от фолиото, прехвърляки я върху дланта и се слага в тигана да се пече. Може да сложите малко мазнина в тигана, а може и да пропуснете.
Като започне печенето питката започва да се надува на места, а след минута две, като е готова, се обръща и от другата страна. Запича се отново и идва ред на следващата.
От това тесто направих 9 питки. Експериментирах като първите три оставих непокрити в чиния, следващите три покрих с друга чиния, а последните, веднага след изаждането им, намазвах с масло.
Първите станаха леко хрупкави, следващите стана малко по-меки, а последните поомекнаха и стават и за дюнер.
Уверявам ви, че вкусът им по нищо не отстъпва на тези с пшенично брашно от което съм мнооого доволна 🙂 .
Може да си направите пърленки като след като ги извадите от тигана намажете с чесново масло или с кашкавал, със сирене и чубрица и т.н.
Bon appétit!
P.S. Направих доза от питките и с бадемово мляко, купено, също се получи чудесно. Което ги прави подходящи и за режим без млечни продукти.
Рецептата е от нета, но с бяло брашно.





Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!