Безглутенов хляб

Безглутенов хляб

Поредната ми рецепта за безглутенов хляб, без млечни продукти. Той е от типа „Става за ядене” 🙂  , не се рони, има чудесен вкус, с добра текстура, без да е лепкав отвътре.  

 

Нужни продукти:

150г оризово брашно

50г обезмаслено бадемово брашно на Balcho

100г царевично нишесте

5г хуск

6г суха мая

Сол

3с.л. зехтин

½ пакет бакпулвер

 

1 яйце

Около 300мл топла вода

 

Начин на приготвяне:

Смесвате сухите съставки.

Разбивате яйцето и зехтина и добавяте към тях водата.

Смесвате сухите с мокрите съставки и разбивате с миксер докато сместа стане хомогенна.

Сипвате в подходящ съд, покрит с хартия за печене и оставяте да втаса. Аз го слагам във фурната на 50 градуса, за около 30 минути е готово. После увеличвам на 180-200 градуса и допичам.

Времето за печене е около 25-20 минути, но може да варира в зависимост от фурната.

След като хлябът е готов, оставям върху решетка да изстине, може да го завиете с памучна кърпа.

 

Насладете му се!

 

Бележки:

  • Вместо нискомаслено бадемово брашно може да сложите обезмаслено тиквено, но може да се наложи да коригирате водата – тестото трябва да е по-гъсто от кексово тесто, но не и да се оформя.
  • Вместо вода може да ползвате кефир или микс кефир с вода – дава вкус на хляб с квас. Може да се наложи да коригирате течността, вижте точката по-горе.
  • Градусите пак са в зависимост от фурната. Аз има две фурни – в едната пека на 200 градуса (някак по-слаба е), в другата пека на 180 градуса, защото е по-силна.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *