Безглутенов хляб
Поредната ми рецепта за безглутенов хляб, без млечни продукти. Той е от типа „Става за ядене” 🙂 , не се рони, има чудесен вкус, с добра текстура, без да е лепкав отвътре.
Нужни продукти:
150г оризово брашно
50г обезмаслено бадемово брашно на Balcho
100г царевично нишесте
5г хуск
6г суха мая
Сол
3с.л. зехтин
½ пакет бакпулвер
1 яйце
Около 300мл топла вода
Начин на приготвяне:
Смесвате сухите съставки.
Разбивате яйцето и зехтина и добавяте към тях водата.
Смесвате сухите с мокрите съставки и разбивате с миксер докато сместа стане хомогенна.
Сипвате в подходящ съд, покрит с хартия за печене и оставяте да втаса. Аз го слагам във фурната на 50 градуса, за около 30 минути е готово. После увеличвам на 180-200 градуса и допичам.
Времето за печене е около 25-20 минути, но може да варира в зависимост от фурната.
След като хлябът е готов, оставям върху решетка да изстине, може да го завиете с памучна кърпа.
Насладете му се!
Бележки:
- Вместо нискомаслено бадемово брашно може да сложите обезмаслено тиквено, но може да се наложи да коригирате водата – тестото трябва да е по-гъсто от кексово тесто, но не и да се оформя.
- Вместо вода може да ползвате кефир или микс кефир с вода – дава вкус на хляб с квас. Може да се наложи да коригирате течността, вижте точката по-горе.
- Градусите пак са в зависимост от фурната. Аз има две фурни – в едната пека на 200 градуса (някак по-слаба е), в другата пека на 180 градуса, защото е по-силна.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!